DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Bird hajmeresztő bokszhibája ellenére is nyert

Akciódús versennyel indult a Formula-E történetének negyedik szezonja: a vezetést sokáig őrző Vergne-t bátor manőverrel nyomta le Bird, aki egy hihetetlen hiba és büntetés után is győzni tudott.

Jean-Eric Vergne indulhatott a pole-ból a Formula-E 2017/2018-as szezonjának első futamán Hongkongban, s bár a start után is megőrizte a vezetést, nem sokáig tartott a körözés: a 4-es kanyarban Andre Lotterer találta meg a falat, ezzel elállta a mögötte érkezők útját, a sorozat történetének első piros zászlós megszakítást kiváltva ezzel. A várakozás elég sokáig tartott ezt követően: a hírek szerint azért, mert a szervezőknek időbe telt, mire összerakták, milyen sorrendben indulhatnak újra a versenyzők.

 

A mezőny a biztonsági autó mögött vágott neki újra a távnak, egy kör elteltével aztán már szabadon csatázhattak. És csatáztak is: többek között a két ősi rivális, Lucas di Grassi és Sebastien Buemi is összekoccant utóbbi meredek előzési kísérlete során, míg Luca Filippi Felix Rosenqvistet forgatta meg – őt emiatt áthajtásos büntetésre is ítélték. Az élen Vergne-t sem hagyta ellógni Sam Bird, míg mögöttük Oliver Turvey, Nick Heidfeld és Daniel Abt vívott kemény harcot.

 

Miközben Di Grassi révén megkezdődtek az autócserék, Bird egyre nagyobb nyomást helyezett Vergne-re, féltávnál pedig egy merész és ügyes manőverrel be is vetődött mellé, így a brit az élre állt. Bird aztán pár körrel később kiállásakor nekiment a falnak, kis híján az egyik szerelőjét is eltalálva, de még így is az első helyen tudott visszatérni a versenybe. A hibájáért ráadásul áthajtásos büntetést is kapott, ennek ellenére éppen az egymással vívó Vergne és Heidfeld elé állt vissza!

 

Bird végül ismét ellógott üldözőitől, így a bizarr baleset ellenére is megnyerte a nyitófutamot. Vergne és Heidfeld viszont elképesztő csatát vívtak az ezüstérmes pozícióért, amelyből végül a francia került ki győztesen. Maro Engel ért célba a negyedik helyen, de őt később megbüntették, így a széria történetének első bajnoka, Nelson Piquet örökölte meg ezt a pozíciót, miközben a tavalyi évad két bajnokesélyese, Buemi és Di Grassi pontot sem szereztek – a címvédő brazil ráadásul még kört is kapott a végén.

A Formula-E hongkongi fordulóját egész hétvégén a helyszínről követi a Formula-E: ide kattintva minden fontos információt, érdekességet és hírt megtalálsz a szezonnyitóval kapcsolatban!

Az 1. futam végeredménye:



fe-futam-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: