DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Egyre közelebb a valósághoz a Svájci ePrix

Lugano már ebben a szezonban Formula-E-futamot rendezhetett volna, ám nem jött össze a szükséges támogatás, más helyszínek azonban továbbra is versenyben vannak a rendezésért.

Már 2015 nyarán felmerült a lehetőség arra, hogy Svájcban Formula-E futamot rendezzenek, hiszen az ország feloldotta a motorsport-eseményeket tiltó törvényt, melynek értelmében 1954 óta nem rendeztek nagyobb volumenű versenyt az országban. Akkor a Bremgarten F1-es nagydíjnak is otthont adott, a törvénymódosítás után pedig sokan azt remélték, hogy sikerül mihamarabb nyélbe ütni a szerződést az elektromos sorozattal. A terv azonban támogatás híján, és bürokratikus akadályok miatt meghiúsult, hiába volt egyik reklámarca a Formula-E-ből egy szezon után kiebrudalt Jarno Trulli is.

Sebastien Buemi, Svájc regnáló Formula-E bajnoka


A Motorsport.com információi szerint azonban újra terítéken van a Svájci ePrix: a terv megvalósításában kulcsszerepet játszhat a zürichi székhelyű, ezért a versenyt is oda tervező Julius Bär bankcsoport, mely történetesen a Formula-E egyik partnere, annak megalakulása óta, és hírek szerint 4,1%-os tulajdonrészt birtokol a sportágban. „Ha szükség lenne rá, képesek lennénk támogatni egy Svájci ePrix-t” – nyilatkozta Marco Parroni, a cég szponzorációért felelős ügyvezető igazgatója. A pontos helyszín kijelölése még folyamatban van, de az előzetes tervek azt sugallják, hogy a Zürichi-tó és a városi arborétum közelében száguldhatnak majd a villanyautók, ám más helyszínek is tárgyalásban állnak a Formula-E-vel.

„Hisszük azt, hogy a Svájci Államszövetség továbbra is a világ egyik leginnovatívabb gazdasága lesz, mely ideális vendéglátója lehet egy olyan mérvadó eseménynek, mint egy ePrix” – folytatta Paroni. „Érdeklődünk egy ilyen rendezvény támogatása iránt, a sorozat pedig képes lesz arra, hogy ezt kihasználja a jövőben. Mindenekelőtt azonban meg kell tárgyalnunk az együttműködés feltételeit, ennek megfelelően pedig következhetnek a további lépések” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: