DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
Formula-E

Roborace - Bemutatták a jövő versenyautóját

Jövőre már éles bevetésre is készen áll a versenyautó, amelyhez eddig még csak hasonlót sem láthatott a világ. A pilóta nélküli, teljesen önműködő járművek sorozata a Formula-E betétfutamaként szolgál majd.

roboracemain



Még csak néhány hónapja jelentette be a Formula-E első embere, Alejandro Agag, valamint a robottechnológia fejlesztésében élen járó Kinetik, hogy összefognak egy új, az autóversenyzésben forradalmi újítást jelentő sorozat létrehozásában. A Roborace autói teljesen önműködően fognak küzdeni egymással, mivel képesek lesznek felismerni egymás pozícióját és a versenypályák határait, ezzel kikalkulálva az ideális sebességet és íveket a kör leggyorsabb teljesítéséhez.

Pár napja ugyan már előkerült róla egy kép, de most a Roborace hivatalosan is felfedte, hogy milyen lesz az autók kinézete, amelyekből húsz fog összecsapni egymással minden versenyen a Formula-E betétsorozataként, tehát az elektromos sorozat által használt utcai pályákon.

Ezek az autók is elektromos hajtással működnek, és ami ránézésre a legfeltűnőbb, hogy versenyző híján pilótafülkét sem kellett kialakítani: a tervezésnél így az autó futurisztikus kinézete jelentette az elsődleges szempontot.

Ce2jJI8VIAEb_2I

A modellt egy elismert tervező vetette papírra, mégpedig az a Daniel Simon, aki már a Tron: Örökség és a Feledés című sikerfilmekhez is megálmodott látványos járműveket.

„A célom az volt, hogy a jármű tervezésénél kihasználjam azt a szokatlan lehetőséget, hogy versenyző hiányában semminek nem kell alárendelni a szépséget” - árulta el Simon. „Versenymérnökök és aerodinamikai szakemberek a kezdetektől fogva segítettek nekem, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt. A Roborace ugyanannyira fog a versengésről, mint a szórakoztatásról szólni, emiatt pedig az autó szépsége nagyon magasan helyezkedett el a fontossági listánkon - ez pedig igencsak szokatlan napjainkban az autóversenyzésben.”

A Roborace valamikor a 2016/2017-es Formula-E-szezon során fog debütálni, egy korábbi előrejelzésben Alejandro Agag úgy saccolta, hogy nagyjából 2017 márciusában, azaz egy év múlva állhatnak készen az autók a versenyzésre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: