DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Formula-E

FE: Di Grassi sikerével átvette a vezetést

Bár sokáig a pole-ból induló d’Ambrosio állt az élen Mexikóban, az autócserék után a brazil pilóta átugrotta őt, idei második győzelmével pedig ismét visszaelőzte Buemit a pontversenyben.

/Lucas di Grassi kizárásával utólag módosult a végeredmény/

Magyar idő szerint szombaton késő este startolt el a Formula-E mexikóvárosi versenye. A pole-ból Jerome d’Ambrosio várhatta a piros lámpák kialvását, s a belga meg is tartotta a vezetést, míg mögötte is maradt a Nicolas Prost, Lucas di Grassi, Daniel Abt, Sebastien Buemi sorrend. Az élmezőny vonatozását az egész nap leggyorsabbnak tűnő svájci törte meg, aki kihasználva Abt hibáját, feljött a negyedik pozícióba.

Di Grassi futam DPPI



Az első ötös egészen az autócserékig együtt maradt, ezt pedig ki is használta Di Grassi, aki a kiállás előtti utolsó körben szúrt be Prost mellé, s vette át a franciától a második pozíciót. Az élboly aztán egyszerre látogatott ki a bokszba, ám csak egy helyen változott közöttük a sorrend: Buemi tudta átlépni Prostot, aki tehát néhány másodpercen belül két helyezést is bukott.

Di Grassi azonban rögtön ezt követően – a FanBoost segítségét is kihasználva – támadást indított az addig vezető d’Ambrosio ellen, s egy szépen kivitelezett agresszív manőverrel meg is előzte a belgát. A brazil pillanatok alatt el is lógott üldözőitől, Buemi pedig tudta, hogy neki is át kell hámoznia magát d’Ambrosión, különben Di Grassi komolyabb előnyre tehet szert az összetettben. A svájci egy ízben meg is lökte hátulról ellenfelét, amely után mindketten meglehetősen idegesnek tűntek.

Az igazán nagy dráma azonban csak az utolsó tíz körben érkezett el: Buemi a sikánt is átvágva elment ugyan d’Ambrosio mellett, ám ezért vissza kellett engednie riválisát, amit majdnem Prost is ki tudott használni. A francia azonban hamarosan kiszállt a játékból, miután nem biztonságosan engedték ki az autócserét követően, így tíz másodperces büntetéssel sújtották.

A fináléban aztán még Abt is bajba került, miután nekikoccant a falnak, a dobogós helyeken azonban már nem változott a sorrend: Di Grassi szezonbeli második győzelmét aratta, ezzel pedig az összetettben ismét az ő neve áll az élen, hat ponttal megelőzve svájci ellenfelét. D’Ambrosio és Buemi maradtak a második és harmadik helyeken – a két pilóta egymás mellett szelte át a célvonalat, míg mögöttük Duval és Prost látta meg a kockás zászlót. Folytatás április 2-án, amikor az amerikai Long Beach lesz a helyszín.

A mexikói futam végeredménye:

1.  L. Di Grassi  Audi Abt 43 kör
2.  J. D’Ambrosio  Dragon Racing +5.416
3.  S. Buemi  Renault e.dams +5.522
4.  L. Duval  Dragon Racing +16.774
5.  N. Prost  Renault e.dams +30.953
6.  R. Frijns  Andretti Autosport +33.893
7.  S. Bird DS Virgin Racing +34.344
8.  D. Abt  Audi Abt +35.467
9.  N. Heidfeld  Mahindra +41.789
10.  S. Sarrazin  Venturi +42.707
11.  B. Senna  Mahindra +43.019
12.  O. Turvey  NEXTEV TCR +44.014
13.  M. Conway  Venturi +44.206
14.  N. Piquet Jr  NEXTEV TCR +47.767
15.  S. de Silvestro  Andretti Autosport +49.387
16.  S. Duran  Team Aguri +1:08.498
17.  J. Vergne  DS Virgin + 1 kör
18.  A. da Costa  Team Aguri + 11 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: