DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
Formula-E

Autógyártók lavinája zúdulhat a Formula-E-re

A Jaguar bejelentése nagy fordulatot jelent az elektromos sorozat jövője szempontjából, vélekedik Alejandro Agag, aki szerint a nagy autógyártók hamarosan átvehetik az uralmat a bajnokságban.

Egyre egyértelműbben kirajzolódik, hogy mennyire is vonzó a nagy világmárkák számára az elektromos hajtás fejlesztésében élenjáró autósport-sorozat, a Formula-E. A második szezonban már hat különféle gyártó kötelezte el magát a sorozat mellett saját elektromotorok és váltók gyártásával: a Renault az (e.dams oldalán), az Audi (Abt), a Citroen/DS (Virgin), a Mahindra, a Venturi és a China Racingbe beszálló NextEV. Egy friss bejelentés értelmében pedig jövőre már a jelenleg a Venturi technológiáját használó Dragon Racing is saját hajtásláncot készít. Hozzájuk csatlakozik majd a 2016 őszén induló harmadik szezontól a Jaguar, átvéve a kiszálló Trulli helyét.

Dppi_03415010_075  



„Ez nagy lépést jelent a Formula-E-nek - vonzóbbá teszi a sorozatot, és megerősíti a fontosságát azon gyártók számára, amelyek még nem kötelezték el magukat. Véleményem szerint ez szinte egy lavinát fog elindítani az autógyártók számára” - értékelte a Jaguar bejelentését a sorozat ügyvezetője, Alejandro Agag. „Többükkel is kapcsolatban állunk, és mind arra vártak, hogy melyikük lesz az első belépő. Nos, az első most megérkezett.”

Agag azonban nem tervezi, hogy tíz fölé emelje a résztvevő csapatok számát, a mezőny pedig jövőre ismét megtelik, így az új érkezők számára az marad egyedüli lehetőségként, ha beszállnak egy már meglévő csapatba, vagy átveszik valamelyikük helyét. Jelenleg ketten vannak, amelyek még az első szezon technológiáját használják: az Aguri és az Andretti, noha utóbbi is kifejlesztette saját elektromotorját, viszont annak szűnni nem akaró problémái miatt mégsem vetette be azt a csapat. Az újan belépni vágyó gyártók számára az lenne a kézenfekvő, ha egy nehézségekkel küzdő alakulatnak dobnának mentőövet.

„És jobb, ha sietnek” - figyelmezteti ezeket a meg nem nevezett gyártókat Agag. „Mert amint ezek a helyek betelnek, vége. Úgy vélem, akár már a negyedik szezonra elérhetjük, hogy tíz autógyártó versenyezzen a Formula-E-ben. Az elképesztő lenne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: