DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Buemi: Több elismerést a Renault-nak!

Az e.dams-Renault csapata dominálta a Formula-E első hétvégéjét Kínában, ezért a svájci pilóta azt szeretné, ha jobban elismernék a francia gyártó munkáját - utalva a Red Bull kritikáira az F1-ben.

Azok után, hogy Nicolas Prost első helyen zárta a pénteki tesztet, majd Sebastien Buemi a szabadedzésen és az időmérőn is legjobb időt futott kék-sárga gépével, az e.dams-Renault a versenyen is megállíthatatlan volt. A svájci versenyző egy percig sem hagyott esélyt üldözőinek, és 11 másodperces előnnyel nyerte meg a második pekingi ePrix-t, csapattársát pedig a versenybíróság fosztotta meg az első helytől, hiszen kiintéséig törött hátsó szárnnyal is tartani tudta harmadik helyét Nick Heidfeld előtt.

Buemi szerint csapata dominanciája sokszorosan aláhúzta a Renault elhivatottságát és teljesítményét, ami inkább elismerést érdemelne, mintsem kritikát - utalva a Red Bull által a gyártóval kapcsolatos, folyamatosan hangoztatott negatív véleményekre. „Nagyon hálás vagyok a csapatnak, különösen a Renault-nak” - nyilatkozott a svájci az Autosportnak. „Amikor jó munkát végeznek, azt meg kell említenünk, hiszen sokan nehéz helyzetbe hozták őket, amikor szenvedtek.”



Tavaly még Spark-Renault néven voltak ismertek a teljes mezőny által használt autók, igaz, a francia e.dams mindig is prioritást élvezett náluk, ezért is szövetkeztek egyedül velük a 2015-16-os szezonra, amikor minden csapat lehetőséget kapott saját hajtáslánc kifejlesztésére. Az előszezonban az Abt Audi Sport tűnt első számúnak, így Buemit is meglepte csapata kínai teljesítménye.

„Kicsit furcsa volt, hiszen nem vártam ekkora előnyt. Nem voltam benne biztos, hogy az élen leszünk majd, hiszen Donington nem épp a legjobb visszajelzést nyújtotta. Hatékonyabbak szerettünk volna lenni, mert mindenki ugyanakkora erőt nyerhet ki a motorokból. Minden apró összetevőn próbáltunk fejleszteni, az autó kezelését és a tapadást is beleértve - hogy ilyen remek gépünk legyen, mint most. Ebbe az irányba kell továbbhaladnunk, hiszen nem biztos, hogy ekkora előnyünk lesz a következő versenyen is.”

A csapatalapító négyszeres F1-es bajnok, Alain Prost szerint muszáj kihasználni ezeket a lehetőségeket, hiszen biztosan lesz még olyan időszak a szezonban, amikor nem ők lesznek a legjobbak. „Egy ilyen eredmény magabiztosságot ad nekünk a szezon további részére, de óvatosnak kell lennünk. Sosem szabad túl erősnek mutatkoznunk ilyenkor, mert nagyobb lesz a nyomás is - aki hátrébb áll, nyugodtabb tud maradni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: