DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Buemi győzött, vasárnapra marad a döntés

Idei harmadik futamgyőzelmével Sebastien Buemi felzárkózott Nelson Piquet-re, így a bajnoki cím sorsa vasárnap fog eldőlni a három esélyes között. A csapatok között az e.dams azonban már ünnepelhet.

Miután egy huppanó megkerülése miatt az első edzés után leszűkítették az 1-es kanyart, elrendelték, hogy a futam biztonsági autó mögül fog rajtolni. A start így nem tartogatott különösebb izgalmakat, a safety car mögött megtett nyitókör után egymást követve a gázra lépett a mezőny, és a szűk pálya miatt túl sok csata sem alakult ki.

A harmadik körben Piquet megközelítette di Grassit és a FanBoost segítségével (amit rajta kívül még Oliver Turvey és Sakon Yamamoto kapott meg) próbálta megelőzni bajnoki riválisát, ám honfitársa remekül védekezve a külső ívre szorította őt a következő, balos kanyarra, ezzel visszaverve a támadást. Piquet kénytelen volt szélesen fordulni és olyannyira lendületet, vesztett, hogy Jean-Eric Vergne is megérkezett rá, és egy rövid csata után meg is előzte őt.

A francia néhány körrel később di Grassit is utolérte, aki mellett egy újabb bátor manőverrel ment el. Épp Vergne volt az, aki az időmérő után az egyik legpesszimistább volt az előzési lehetőségekkel kapcsolatban, de persze sikeres manővereiben közrejátszhatott, hogy a bajnoki címért harcoló két brazil nem mert kockáztatni.

A sorrend az autócserék után sem változott az élen, Buemi továbbra is vezetett d’Ambrosio, Vergne, di Grassi és Piquet előtt, és az sem okozott túl nagy kavarodást, amikor Daniel Abt - a csapat szerint műszaki hiba következtében - az utolsó kanyarban a falnak csapta az Audi Sport Abt autóját, ezzel pályára hívva a biztonsági autót.

Az újraindítás után Piquet ismét támadást indított di Grassi ellen, de ezúttal sem sikerült elmennie mellette, így a tabella vezetőjének be kellett érnie az ötödik hellyel, s pontokat veszített mindkét bajnoki riválisával szemben. Buemi ugyanis ellentmondást nem tűrően rajt-cél győzelmet aratott, és sokáig a leggyorsabb kört is birtokolta, ami további két pontot jelentett volna számára. A verseny záró szakaszában azonban di Grassi lépett oda komolyabban, és elvette a svájcitól ezt a díjat.

A dobogóra még d’Ambrosio és Vergne állhatott fel, di Grassi lett a negyedik, Piquet-re pedig az utolsó körre nagy lendülettel megérkezett Sam Bird, de utat már nem talált magának a brazil mellett. Pontszerző lett még Nicolas Prost, Loic Duval, az újonc Oliver Turvey és Stephane Sarrazin.

D’Ambrosio és Prost matematikai esélyüket is elveszítették a bajnoki címre, így a csata hivatalosan is háromesélyesre szűkült. Piquet mindössze 5 ponttal vezet Buemi, és 1-mal di Grassi előtt, a döntés pedig a vasárnapi versenyre marad.

A csapatok között azonban már eldőlt a verseny, a Buemit és Prostot sorai között tudó e.dams ugyanis behozhatatlan pontelőnyre tett szert. Az alakulat az eddigi 10 versenyből négyet megnyert, és ők az egyetlenek, akik mindkét pilótájukkal állhattak már a dobogó tetején.

Vasárnap megismétlődik a mai nap, ugyanilyen menetrenddel két edzést, egy időmérőt és egy versenyt rendeznek, ezzel pedig véget ér a Formula-E első, 2014-2015-ös szezonja. 



CIhL2TUWIAAqhXL

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: