DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő
Egyéb

F3: Eltilthatják Max Verstappent

A jövőre Formula-1-ben bemutatkozó fiatal versenyző balesetet okozott az imolai első futamon, emiatt egyversenyes felfüggesztett eltiltást kapott. Fő riválisa, Esteban Ocon a bajnoki cím kapujába került.

Verstappennek egy motorcsere miatt kellett a 15. helyről indulnia – nem kevesebb, mint három futamon kell tízhelyes hátrasorolást leszolgálnia, ebből ez volt a második – ennek ellenére nagyon hamar egészen a hetedik pozícióig feljött. Jake Dennist is igyekezett megelőzni, ám kiszaladt a pályáról, és több helyezést bukott. Ezután Antonio Fuoco, a Ferrari juniorversenyzője lökte ki a pályáról, az olasz pilótát áthajtásos büntetéssel jutalmazták. Verstappen itt újabb helyezéseket veszített el, a 11. helyért harcolt Roy Nissanyval, amikor összeakadtak, ez mindkét pilóta kiesésével járt.

A balszerencsés verseny betetézéseként a versenybíróság egy futamra szóló felfüggesztett eltiltással sújtotta a 17 éves hollandot. Imolában és a jövő heti hockenheimi záráson összesen öt verseny van még hátra a szezonból.

A csapat cseppet sem elégedett Verstappen megbüntetésével. „Azt hiszem, túlságosan szigorúak voltak Maxszal” – mondta Frits van Amersfoort, a holland csapatfőnöke. „Megértem, hogy mindenki őt figyeli, és részese is volt pár incidensnek idén, de soknak önhibáján kívül. Nagyra becsülöm Francist (Francis Murac az F3 fő versenybírája), de azt gondolom, Fuocónak kellett volna egy tízhelyes büntetést kapnia.”



Miközben Verstappen nullázott, a bajnokság éllovasa, Esteban Ocon rajt-cél győzelmet aratott. Ezzel előnye a bajnokságban 97 pontra nőtt – ha még hárommal növeli, már a holnapi második futamon megszerezheti az F3-as címet. Jordan King és Tom Blomqvist állhatott mellette dobogóra – utóbbi ezzel a táblázat második helyétől is megfosztotta Verstappent. A holland 5 pontos lemaradásban harmadik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: