DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 28. hétfő
F1

„El fog jönni az a pont, amikor túl sokba fog kerülni neki” – Perez Lawson incidenseiről

A mexikói szerint a VCARB újoncának szerényebben kell versenyeznie, az ellene mutatott kemény csatározás pedig nem a Red Bull-ülésről szólt – Perez szerint az új-zélandi túllőtt a célon.

Már a kvalifikáció első felvonásában távozni kényszerült Sergio Perez hazai nagydíján – a mexikói így mindössze a 18. helyről várhatta a lámpák kialvását a vasárnapi futamon. Bár eleinte erős felzárkózást láthattunk tőle, a Daniel Ricciardo ülését átvevő Liam Lawsonnal egy több kanyaron át tartó küzdelemben összeakadt, az RB20-as pedig megsérült: így egy, a futam végén beiktatott extra kerékcserével a 17. pozícióban zárta a mexikói fordulót.

A Lawson elleni csatáról így nyilatkozott a Formula.hu helyszíni jelenlétében Perez: „Jól kezdődött a versenyünk, már a tizedik helyen jártam. Azonban a négyes kanyarban úgy jött vissza a pályán kívülről, mintha senki sem lenne ott – elkerülhette volna az összeérést, de nem tette. Szerencsére láttam, így tudtam neki helyet hagyni, hiszen, ha nem teszem, valószínűleg ütköztünk volna.”



„Ezzel azonban mindkettőnket nagyban hátráltatott a versenyen, szerintem kicsit túllőtt a célon. Mindenesetre nem gondolom, hogy az ő hibája lenne: nem kapott büntetést, pedig Fernando és Franco ellen is hasonlóan versenyzett. Nem vizsgálták ki ezeket sem különösebben, így nem az ő hibája.”

Tanácsok az új-zélandinak

Arra a kérdésre, hogy milyen kapcsolatot ápol az újonccal, így felelt a mexikói: „Nem vagyunk kapcsolatban egymással. Ahhoz képest, ahogyan bekerült a Formula-1-be, kicsit szerényebbnek kellene lennie: múlt héten egy kétszeres világbajnok beszélt róla, és azt is figyelmen kívül hagyta.”

„Persze, mindenki bizonyítani szeretne, amikor bekerül az F1-be, ám meg kell adni a tiszteletet másoknak a pályán is, illetve azon kívül is. Nem gondolom, hogy előnyös módon próbálja megmutatni a tudását – pedig egy remek pilótáról beszélünk, ezért remélem, hogy tud az elhangzottakra reflektálni, és építkezni belőlük.”

„A fiatalok nagyon éheznek a sikerre, amit remek látni, főleg, ha tehetségesek. Lawson még csak néhány futamon vett részt, de túl sok incidensbe keveredett. El fog jönni az a pont, amikor sokba fog ez kerülni neki: erre a hétvégére visszatekintve el kellene ismernie, hogy túlzásokba esett. A Formula-1 kegyetlen tud lenni, ha nem tanulunk a saját hibáinkból.”

Arra viszont nem gyanakszik Perez, hogy azért ütközött ekkora ellenállásba Lawsontól, mert az újonc az ülésére pályázik: „Fernandóba is majdnem beleütközött múlt héten, ahogyan most Francóba is. Szerintem szimplán mindenki ellen ilyen kontrollálatlanul versenyzik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: