DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 27. vasárnap
F1

Verstappen: Legyenek kavicságyak és nincs gond

A várt szabálymódosítással kapcsolatban egyszerű javaslatot tett a világbajnok: ha van kavicságy, nincs probléma. Sainz szerint Katarra jöhetnek a megoldások.

Max Verstappen szerint „semmi sem változik” számára, miután az F1-es pilóták és az FIA leültek tárgyalni a sorozat versenyzési irányelveinek módosításairól.

A Mexikóvárosi Nagydíj pénteki versenyzői értekezletén a pilóták arra keresték a választ az irányító testülettől, hogyan ítélik meg a versenyeseményeket, és hogy az F1 jelenlegi, a versenyzői normákra vonatkozó irányelvei még mindig megfelelnek-e a célnak.

A megbeszéléseket követően az FIA beleegyezett, hogy a november végi Katari Nagydíj előtt felülvizsgálják az irányelveket. Ami azonban a világbajnok Verstappent illeti, ő nem fog változtatni a hozzáállásán, amíg nem mondanak neki mást.

„Számomra a versenyzés szempontjából semmi sem változik” – mondta Verstappen a Motorsportnak.

f1-verstappen-redbull



„Nézd, a szabályok mindig lehetnek jobbak, mindig erre kell törekedni, nem igaz? Sosem tökéletes. Én ezt megértem, de azt hiszem, ahol a probléma kezdődik, az az, hogy ezen a pályán nagyon könnyen lehet vezetni a vonalon túl” – magyarázta.

„Vagyis ha csak egy kavicságy van, akkor nem kerülhetsz ilyen helyzetbe, mert a kívül lévő autó sosem fékez olyan későn, hiszen nyilvánvalóan fennáll a veszélye annak, hogy kiesik. És ugyanez a helyzet a belső oldalon is, mert akkor mindig óvatosabban mész be, így soha nem fordul elő ez a forgatókönyv.”

„Bizonyos pályákon, ahol sok az aszfaltozott bukótér, ez problémát jelent, és természetesen az FIA is látja ezt. Lehet, hogy ők is szeretnének, mint például Ausztriában, néhány kavicságyat elhelyezni. Ez valóban segít.”

Arra a kérdésre, hogy úgy érzi-e, hogy a rivális versenyzők kifejezetten az ő versenyzési módjának megfékezését célozzák, Verstappen így felelt: „Nem. Szerintem csak ők is tudni szeretnék a szabályokat.”

A mexikói pole-t megszerző Carlos Sainz bízik abban, hogy az FIA által Katarra kidolgozott megoldások javítani fogják a versenyzést, és kevesebb zavart okoznak majd a versenyzők között azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem.

„Azt hiszem, pozitív, produktív megbeszélés volt” – mondta. „Sok versenyző megnyílt arról, hogy mit gondolnak az egyes helyzetekről, és hogy mi lehetne a megoldás. A szabályok értelmezése az irányelvek, azok alkalmazása most még ugyanaz, de azt hiszem, hogy Katarra lesznek majd megoldásaink, amik remélhetőleg érthetőbbek lesznek a pilóták számára.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: