DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek
F1

„Úgy éreztem, már nincs meg bennem” – Perez

A Red Bull pilótája elismerte, hogy borzalmas szezonja van az F1-ben, és a jövőjével kapcsolatos találgatások is megviselték, de állítja: nem gondolt arra, hogy feladja.

Folyamatosak a találgatások Sergio Perez jövője kapcsán annak ellenére is, hogy hónapokkal ezelőtt szerződést hosszabbított vele a Red Bull. Persze nem ok nélkül, hiszen a teljesítménye idén is elmarad a várakozásoktól: miközben Max Verstappen még mindig nagy fölénnyel vezeti a vb-pontversenyben, a mexikói csupán a nyolcadik helyen szerénykedik.

Maga Perez sem tagadta a hazai nagydíjának sajtónapján, hogy pocsékul alakult eddig számára a 2024-es esztendő a Formula-1-ben: „Tudom, hogy borzalmas szezonom van. Nagyon jól indult, de aztán nagyon-nagyon nehézzé vált.”

f1-perez-redbull-1



„Ha lenne egy erős eredményem, az határozottan jelentős mértékben megváltoztatná az idényelemet a személyes érzéseket illetően, szóval ezért hajtok. Az, hogy a fiam ott volt velem és nézett a dobogón… szerintem ez a pillanat örökké velem marad, remélem, mindig emlékezni fogok erre. Ezek a pillanatok számítanak igazán számomra, és remélem, megismételhetem ezen a hétvégén.”

Perez hangsúlyozta: továbbra is hisz benne, hogy lehet fordulat, már csak azért is, mert mint az F1-ben gyakran szokás hangoztatni, mindig csak a pilóta utolsó versenye az, ami számít.

Márpedig a mexikói utolsó futama, az USA Nagydíj is eléggé gyenge volt, ám mint azt már elárulta Austinban is, nem kapta meg teljes egészében ugyanazt a fejlesztési csomagot, mint Verstappen:

„A számok és a tények köztünk maradnak a mérnökökkel, de tudjuk, mekkora volt a különbség. Az, hogy a Ferrari odaért, nem változtat semmin. Úgy vélem, meg akarjuk nyerni a konstruktőri címet, a második vagy a harmadik hely a végén nem jelent különbséget. Nagyon meg akarjuk nyerni, és ehhez mindkét autónak a lehető legjobb teljesítménnyel és a legjobb elérhető csomaggal is kell mennie.”

f1-perez-redbull-2

Ami pedig a jövőjét érintő pletykákat illeti, Perez így reflektált: „Szerintem ilyen a Formula-1. Olykor nem jönnek az eredmények, de csak leszegett fejjel kell dolgoznod és fókuszálnod arra, amit irányítani tudsz, a többi pedig olyasmi, amibe nincs beleszólásod. Úgy érzem, egy csónakban evezünk a csapattal. Nagy problémára leltünk rá Monzába, és utána jó irányba kezdtünk el haladni.”

 

Nem gondolt arra, hogy távozzon az F1-ből

Perez a The New York Timesnak külön interjút is adott, amelyben elismerte, hogy a folyamatos pletykák megviselték őt magánemberként és versenyzőként egyaránt: „Több volt a találgatás, mint arra számítottam. Épp csak hosszabbítottam a csapattal, szóval pontosan tudtam, milyen szerződést írtam alá. Nem aggódtam emiatt akkoriban.”

„De eljutott a dolog egy pontra, amikor már túl sokké vált, amikor nagyon nehézzé vált, hogy a saját feladatomra koncentráljak, rengeteg ítélet született rólam, a pályafutásomról. Úgy tűnt, mindenkinek van véleménye arról, mi  az, amit jól vagy rosszul csinálok az autónk kívül az életemmel.”

„Ez mindenre hatással volt. Mindenki bevonta magát a magánéletembe, és túl sokat gondoltam a családomra, a befektetéseimre. Akivel beszéltél, mindenkinek más volt a véleménye, még a csapaton belül is. Az emberek azt gondolták, nem koncentrálok.”

f1-perez-redbull-3

Perez azt is elmondta, hogy volt olyan pont, amikor magában is felmerültek kétségek: „Azt gondoltam, talán már nincs meg bennem, és már nem tudok úgy autót vezetni, mint korábban, hogy már nem vagyok azon a szinten, mint korábban. Nehéz elmagyarázni másoknak, hogy mi zajlik benned.”

„Az autó kapcsán voltak versenyek, mint például Silverstone-ban a nedves pályán, amikor úgy éreztem, minden kanyarban balesetet fogok szenvedni. Egyszerűen nem volt meg bennem és ez nem könnyű. A nyár rettenetesen nehéz volt.”

„Kemény volt, nagyon megterhelő. Olyan csapat ez, ami nagy figyelmet kap a médiától, és minden egyes hétvégén kérdéses a jövőd. Mentálisan ez nagyon kihívás, és óriási feladat, hogy Max csapattársa vagy, főleg egy olyan autóban, amellyel nem érzed komfortosan magad” – tette hozzá a pilóta, aki ugyanakkor a pletykákkal ellentétben még csak nem is gondolt arra, hogy távozzon az F1-ből:

„Rám telepedett mindez, de nem volt olyan pont, amikor arra gondoltam, hogy feladom. Rendkívül nehéz időszakon mentem keresztül, de egyszer sem fordult meg a fejemben a kiszállás. Ez nem az én stílusom. Valószínűleg akkor az lett volna a legegyszerűbb dolog, de nem ez volt a helyzet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: