DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 20. vasárnap
F1

Hét éve volt az ideinél is több versenyző az F1-ben

Liam Lawson idén már a 23. versenyző, aki rajthoz áll egy F1-es futamon, s az elmúlt években csak egyszer voltak ennyien – többen pedig utoljára 2017-ben.

Liam Lawson rajthoz állása után immáron 23 versenyző szerepel a pontversenyben, ami holtversenyben a legtöbb 2017 óta. Az elmúlt években csak egyszer, 2020-ban szerepelt ennyire sok versenyző az F1-ben, akkor a szezont megkezdő 20 pilótán túl szintén még hárman érkeztek „pluszban” a mezőnybe.

Nico Hülkenberg a Racing Point mindkét versenyzője helyére ugrott be Covid-fertőzés miatt, Jack Aitken a szintén covidos Lewis Hamiltont helyettesítő George Russellt pótolta a Williamsnél, Pietro Fittipaldi pedig a Bahreinben súlyos sérüléseket szenvedő Romain Grosjean helyére ült az utolsó két versenyen.

aitken-williams



Hét évvel ezelőtt ennél is több, összesen 25 versenyző szerepelt legalább egy futamon az F1-ben. A 20 állandó versenyző közül egy, Pascal Wehrlein el se tudta kezdeni a szezont, ugyanis a Bajnokok Tornáján elszenvedett sérülése miatt két futamot ki kellett hagynia, így mutatkozott be az F1-ben Antonio Giovinazzi.

A következő hiányzó Fernando Alonso volt, aki az Indy 500 kedvéért kihagyta a Monacói Nagydíjat, őt a karrierje utolsó nagydíját teljesítő Jenson Button váltotta. Ennél is váratlanabb volt az ekkor már (legalábbis az F1-ben) televíziósként dolgozó Paul di Resta beugrása, aki a Magyar Nagydíjon a betegeskedő Felipe Massát helyettesítette.

diresta-2017

Di Resta a 2017-es Magyar Nagydíjon

Az utolsó két „érkező” egyaránt az akkor még Toro Rosso névre hallgató faenzai csapatnál debütált: Pierre Gasly és Brendon Hartley ült be a Renault-tól elbocsátott Jolyon Palmert váltó Carlos Sainz, valamint a gyenge formát mutató Danyill Kvjat helyére.

Az elmúlt évtizedek rekordja a 2011-es szezonból származik, amikor 28-an álltak rajthoz legalább egy futamon – igaz, akkor az állandó mezőnyt még nem 20, hanem 24 autó alkotta –, de arra is volt példa, hogy senki nem „szállt be” szezon közben, például 2018-ban és 2019-ben.

hartley-2017

Brendon Hartley első F1-es szezonjában
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: