DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

„Nem Danielt hibáztatnám az elvesztett bajnoki címért” – Norris esélylatolgatása

A McLaren britje magabiztosan érkezett Austinba: elmondása szerint jó formában vágnak neki a sprinthétvégének. A Szingapúrban elvesztett leggyorsabb körért járó pontról is elárulta véleményét.

Több hetes kihagyást követően tér vissza a Formula-1, így tovább folytatódik Max Verstappen és Lando Norris küzdelme az egyéni bajnoki címért. A két versenyzőt 52 pont választja el a tabellán, így felettébb izgalmas szezonzárást ígérnek az utolsó futamok – a McLaren pedig magabiztos hozzáállással érkezett Austinba.

Az USA Nagydíj csütörtöki médianapján Norris így felelt arra a kérdésre, hogy a Szingapúrban mutatott önbizalommal láthatjuk-e ismét versenyezni az austini aszfaltcsíkon: „Igen, talán egy kicsit pozitívabban is. Ha megnézzük, tavaly hol tartottunk, amikor erre a pályára érkeztünk, és azt, hogy most Szingapúrban hogyan szerepeltünk, remek volt az autó.”



„Viszont változtattak ezen az aszfaltcsíkon, hiszen a felület is módosult, illetve a vonalvezetésen is javítottak, így lesznek ismeretlen tényezők. De az biztos, hogy az elmúlt négy-öt futam alapján minden téren kellő önbizalmunk van ahhoz, hogy az élen lehessünk.”

Előnyt jelent a sprintformátum?

A szünet után egy sprinthétvégével vág neki a Formula-1 mezőnye az utolsó felvonásnak – Norris szerint ez rejtegethet veszélyeket: „Nem tudom, hogy jó-e nekünk vagy sem, ám a lehetőségeinket maximálisan ki fogjuk használni. Sprintfutam lesz, ahol bármi megtörténhet – számos alkalommal láthattuk, hogy sokan nehezen találták meg elsőre a jó beállításokat, és elcsúszott a hétvégéjük. Plusz, az utolsó nagydíjakat mindenki extra lehetőségként látja – meglátjuk, hogyan fogunk szerepelni.”

Arról pedig, hogy milyen mentalitással készül az utolsó megmérettetésre az egyéni bajnoki cím megszerzése érdekében, így fogalmazott: „Meglátjuk, hogyan alakulnak az utolsó versenyek. Minden hétvégén megkérdezik tőlem, hogy most fog-e valami drasztikus történni, ami eldöntheti a bajnoki cím sorsát: megtörténhet, bármelyikünk irányába eldőlhet.”

„Továbbra is arra fogok fókuszálni, hogy a jó munkát fenntartsam – bár a végeredménnyel nem voltam mindig elégedett, a csapat erőfeszítéseiért elképesztően hálás vagyok. Ha ezt folytatjuk, és leszegett fejjel menetelünk tovább, utolérhetjük Max-et – persze több fog kelleni annál, hogy én vagyok az első, ő meg a második.”

Az elhappolt pont

Kisebb port kavart a Szingapúri Nagydíj befutója, ugyanis az utolsó versenyét teljesítő Daniel Ricciardo váratlanul megfutotta a leggyorsabb kört, ezzel elcsípve Norris elől az extra egységet. A brit elmondása szerint nem haragszik egykori csapattársára, és nem is ezzel indokolná, ha egy ponton múlna a bajnoki cím sorsa:

„Nem ez lenne az oka, a szezon során megtörtént egyéb hibák lennének a fő okozói – nem hibáztatnám Danielt azért, mert az utolsó versenyén övé lett a leggyorsabb kör. Lehet, hogy egy ponton fog múlni az év végén – ha így alakulna, állok elébe. Egyszerűen rossz volt az időzítése ennek az egésznek, az emberek pedig nagyon hamar ráugranak apróságokra.”

„Sajátos körülményei voltak annak a pontnak, hiszen Daniel tudta, hogy az az utolsó versenye – ez pedig egy szép formája az elköszönésnek. Ha nem lenne ennyi minden mögötte, vagy folyamatosan előfordult volna, nyilván jobban megkérdőjeleznénk csapatként… Ettől függetlenül nem teljesen értem, hiszen az ő bajnokságukhoz nem tett hozzá, de ha a végén ez döntene, sosem hibáztatnám Danielt az elvesztett címért.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: