DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 17. csütörtök
F1

„Hasonló a stílusom Lewiséhoz” – Antonelli

Az adatok alapján hasonlít a vezetési stílusa a hétszeres F1-es világbajnoknak és az őt váltó olasznak – állítja a Mercedes leendő újonca.

Néhány hete vált hivatalossá, amit már hosszú ideje sejteni lehetett: a Mercedes saját neveltje, a csupán 18 éves és idén a Formula-2-ben pallérozódó Andrea Kimi Antonelli érkezik majd a 2025-re a Ferrarihoz átigazoló Lewis Hamilton helyére a Mercedeshez.

A fiatal pilóta már meg is ejtette a debütálását F1-es nagydíjhétvégén: hazai közönsége előtt, Monzában kapott lehetőséget az első szabadedzésen George Russell helyén. Jól is indult a bemutatkozás Antonellinek, erős tempót produkált az első másfél körében – de aztán hibázott a Parabolicában és összetörte a Mercedest.

f1-antonelli-mercedes-monza-fp1-2



Toto Wolffék azóta elismerték, hogy talán nem volt túl bölcs dolog épp olasz földön lehetőséget adni Antonellinek, akinek a képességeit és a tehetségét így is megvédte a Mercedes vezetése.

Maga Antonelli pedig a Festival dello Sport elnevezésű eseményen külön méltatta elődjét, Hamiltont, aki elmondása szerint sokat segített neki – ráadásul a vezetési stílusuk is hasonló:

„Nem számítottam rá, de nagyon kedves és sokat beszél velem. És ha ránézek az adatokra, akkor a vezetési stílusa is hasonlónak tűnik az enyémhez. Ott voltam Szingapúrban, és hallgattam, ahogy beszél a mérnökeihez – sokat tanultam ezzel.”

f1-antonelli-mercedes-monza-fp1-1

Az ifjú versenyző szerint amúgy épp a rádiózásokat kell megszoknia még az F1-ben, valamint néhány procedúrát, de ehhez minden segítséget meg is ad neki a Mercedes:

„Amihez hozzá kell szoknom, hogy hallom a fejhallgatón, ahogy az összes mérnök beszél, mert én olyan vagyok, aki nagyon keveset beszél. De ha azért beszélnek, hogy hasznos információkkal lássanak el… meg kell tanulnom alaposan a procedúrákat, mert ha rossz gombot érintesz meg, az káoszhoz vezet.”

„Hamarosan kapok otthonra egy kormánykereket, hogy megtanuljam a startokat és a különböző procedúrákat. És már csak azért is, mert anélkül is tudnod kell, hogy vannak az egyes gombok, hogy rájuk kellene nézned.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: