DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat
F1

Miért teljesítenek alul az idősebb pilóták?

Christian Horner szerint mentális okai lehetnek annak, hogy az idősebb, rutinosabb F1-es versenyzők gyakran alulteljesítenek a szenzációsan bemutatkozó újoncokkal szemben.

Liam Lawson már tavalyi ötfutamos beugrásával számos hívet gyűjtött magának, s sokaknak csalódást okozott, hogy Daniel Ricciardo visszatérése után az új-zélandi nem is kapott ülést 2024-re – egészen mostanáig, hiszen a nyolcszoros futamgyőztes ausztrál elküldése után Austinban ismét Tsunoda csapattársaként szerepelhet majd.

Az utolsó pillanatig Ricciardo pártját fogó Christian Horner az F1 Nation podcast mikrofonja előtt többek között arról is beszélt, hogy milyen volt az ausztrál fiatalon, amikor a Red Bullhoz szerződve a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel mellett kellett helyt állnia: „Egy fiatal srácnál általában azt tapasztalod, és Daniel pontosan ilyen volt, amikor beült az autónkba Sebastian Vettel mellé, hogy nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni.”

ricciardo-horner



„Talán azért, mert nem borítják el őket előítéletek azt illetően, hogy milyennek kell lennie egy autónak, egyszerűen csak alkalmazkodnak és gyorsan vezetnek” – idézte fel a tíz évvel ezelőtti szezont a Red Bull csapatfőnöke. „Daniel pontosan ezt tette 2014-ben. Akkoriban tértünk át a V8-asokról áttértünk a V6-osokra, az autónak abban az évben más lett a karakterisztikája, többek között eltűnt a kipufogógáz, ami egy kicsit idegesebbé tette az autót a bejáratokon.”

„Nagyon gyorsan fölénybe került Sebastiannal szemben 2014-ben, és sokkal jobban megbirkózott ezzel, mint Seb. Abban az évben három futamot nyert Spában és Magyarországon, és természetesen ott volt az első futamgyőzelme Montrealban” – emlékezett vissza Horner, majd arra is kitért, mi lehet a magyarázata annak, hogy a fiatal versenyzők harapósabbnak tűnnek, s ezáltal gyakran eredményesebbek is lesznek a rutinos rókáknál:

horner-ricciardo-2

„Szerintem talán ahogy hosszabbra nyúlik a pályafutásuk, kevésbé viselik jól, ha egy nem túl jó autót kell vezetniük, vagy egy olyat, melynek vannak hibái, mert mindig a jobb autókhoz mérik őket, amelyekkel már versenyeztek. A fiatal srácok viszont, akik beszállnak, éhesek a sikerre, és egyszerűen kihajtják a lelket az autóból. És ezt látjuk mostanában az összes érkező juniornál” – fejtette ki, majd kiemelte az idén bemutatkozó két fiatalt:

„Jól felkészültek, jól versenyeznek, értik, hogyan kell kímélni a gumikat, és így tovább. Bearman és Colapinto szuper munkát végeztek!”

horner-ricciardo-2018

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: