DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

Verstappen felidézte első futamgyőzelmét

Ritka különleges dolog megnyerni első versenyedet új csapatod színeiben, az elmúlt 15 évben ilyet csak Alonso és Verstappen tudott végrehajtani.

Max Verstappen egy interjúban felidézte azokat az elképesztő napokat, amikor mindössze 18 esztendősen, második F1-es szezonját épphogy elkezdve megkapta a lehetőséget, hogy a Red Bull első csapatánál folytassa karrierjét, miután az energiaitalosok úgy döntöttek, hogy a 2016-os szezon negyedik futamán, az Orosz Nagydíjon vállalhatatlan produkciót nyújtó Danyiil Kvjatot lefokozzák.

verstappen-barcelona-2016-1



A Viaplay által róla készített dokumentumfilmben Verstappen elárulta, hogy 2017-ben mindenképpen átigazolt volna Faenzából Milton Keynesbe, s az, hogy előbb kapta meg ezt a lehetőséget, csak a hab volt a tortán: „Az előléptetés a nagycsapatba már ki volt tűzve a következő évre, 2017-re. Persze jó, hogy már 2016-ban eljött.”

Verstappennek az Orosz Nagydíj után szóltak, hogy Ausztriába kell utaznia egy egyeztetésre Helmut Markóval: „Egyfajta megkönnyebbülés volt számomra, amikor a szocsi futam utáni napon közölték velem, hogy először Grazba kell mennem Helmut Markóhoz, majd tovább az angliai gyárba” – idézte fel a holland az esetet, melyről néhány évvel korábban Marko doktor úgy nyilatkozott, hogy el sem hitte, hogy igaz, amit mondanak neki:

verstappen-barcelona-2016-2

„Max az utolsó pillanatig viccnek hitte, hogy a Red Bull hirtelen szerződtetné az anyacsapathoz, és nem is értette, mit keres velünk Grazban azon a megbeszélésen. Édesapja, Jos azért sejtette, hogy benne van a levegőben fia csapatváltása, Max azonban nonszensznek érezte és eleinte nem is vette komolyan” – mondta még 2021-ben Marko, majd így folytatta:

„Aznap reggel felhívtam Jos Verstappent és arra kértem, hogy ebédeljünk együtt Grazban. Hosszan beszélgettünk, közben megérkezett Max is, de csak az ebéd végén tértem a tárgyra, amikor Max még mindig nem is értette, mit keres ő ott éppen. Úgy érkezett Grazba, hogy fogalma sem volt, miért hívtam oda, pedig ha hallgatott volna az apjára, már sejthetett volna valamit.”

verstappen-barcelona-2016-3

De vissza Verstappenhez, mint köztudott a holland a Mercedesek ütközése után megnyerte első Red Bullnál teljesített versenyét: „A debütálás nagyon jól alakult így, mert ekkor még voltak olyanok, akik kételkedtek bennem, aztán erre jött a futamgyőzelem. Bár volt benne némi szerencse is, de azért jó, hogy sikerült” – mondta.

Verstappen azt is hozzátette, hogy a győzelem azért is volt nagyon fontos, mert így nem kérdőjelezte meg a közvélemény az előléptetését azt követően sem, hogy a soron következő, Monacói Nagydíjon szombaton és vasárnap is balesetet szenvedett: „Az azt követő hétvége persze nem ment túl jól, de ha előtte megnyered a futamot, arra azért emlékeznek az emberek.”

verstappen-barcelona-2016-5

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: