DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 27. péntek
F1

„A szüleim eladták a házukat, hogy versenyezhessek” – Lawson

A középiskolát sem fejezte be, de egyszer már úgy tűnt, hogy elúszott a nagy álom, majd dr. Helmut Marko fordított a dolgok menetén.

Tavaly már debütált az F1-ben, a friss bejelentés értelmében pedig a 2024-es szezonból hátralévő versenyhétvégéken ismét a VCARB pilótája lehet Liam Lawson – aki minden bizonnyal 2025-ben is ott lesz majd a rajtrácson, bár ezt még hivatalosan nem erősítették meg. A versenyző a bejelentés kapcsán elejtette, hogy óriási áldozatok árán jutott el idáig.

Az új-zélandi Pukekohe pálya közelében nőtt fel, és gokartozással kezdte, majd 16 évesen Európába költözött, hogy a német F4-es bajnokságban versenyezzen. Szülei hatalmas áldozatokat hoztak, hogy támogassák az álmát, többek között eladták a házukat.  

„A szüleim eladták a házukat, hogy folytathassam a versenyzést. Ez hatalmas dolog. Abszolút mindent odaadtak azért, hogy versenyezhessek, még a gokartozásért is, mert az nagyon drága” – osztotta meg életének fontos részletét Lawson a Red Bull Talking Bull podcastjában.

f1-lawson-redbull-vcarb



„Nem fejeztem be a középiskolát... Sosem volt kérdés, hogy túl nehéz-e, és haza akartam-e menni” – magyarázta Lawson.

Annak ellenére, hogy ígéretesnek mutatkozott Európában, Lawsont nem szerződtette egyetlen F1-es utánpótlás-akadémia sem. Visszatért Új-Zélandra, hogy a Toyota Winter Seriesben versenyezzen, anélkül, hogy világos terve lett volna a karrierjére.  

„Új-Zélandról származóként nagyon-nagyon nehéz megpróbálni pénzt szerezni a tengerentúli versenyzéshez” – emlékezett vissza a pilóta.

Lawson sorsa akkor változott meg, amikor Helmut Marko felfigyelt a tehetségére a 2019-es Toyota Racing Series során. Marko éppen Lucas Auert figyelte, de Lawsont az erős teljesítménye miatt behívták a Red Bull junior csapatába.  

„Egy kávézóban ültem... Megmondták, és ez nyilván eléggé megható volt” – mondta Lawson. „Ez mentette meg a karrieremet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: