DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

Russell az élen az időmérő előtt, Bearman csattant

Oliver Bearman és Esteban Ocon miatt is lengett a piros zászló, de a négy topcsapat mindegyik versenyzője bizakodhat az időmérő előtt.

Nem teljesen száraz, inkább a korábbi eső után még valamelyest nedves pályán kezdődött az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj harmadik szabadedzése – ez jelentősen nehezítette az éjszaka meghozott döntések alapján meghúzott változtatások tesztelését, és az időmérőre való felkészülést.

Amit tovább nehezített az Alpine: még csak a bemelegítésnél tartott a mezőny, amikor megadta magát Esteban Ocon autója az utolsó derékszögből való kigyorsítás során, és nem is jutott vele vissza a bokszig – így piros zászló szakította meg a gyakorlást még azelőtt, hogy igazán elkezdődött volna.

Az újraindítás után nagyjából tíz percet körözhettek a versenyzők, majd jött az újabb piros zászló: ezúttal Oliver Bearman követett el egy csúnya hibát, sem a kanyarba nem fért be, sem a falat nem tudta elkerülni, így kiütötte a Haas bal első kerekét. A Kevin Magnussent helyettesítő fiatal leidiótázta magát a csapatrádióban, számára itt véget ért a gyakorlás.

bearman



A folytatásban nagyjából húsz perce maradt a mezőnynek arra, hogy elvégezze az előírt munkát, amit a lehetőségekhez képest meg is tettek a csapatok – igaz, a köridők kicsit zárójelesek, mert a körülmények miatt óriási lépésekben gyorsult a pálya, így minél később futott valaki lágygumis időmérős próbát, annál előrébb került a táblázaton.

Az élen végül George Russell zárt, és a Mercedes megvillant: az utolsó szektorban, az egyenesben nőtt a többiek felé Russell, és itt volt gyors Lewis Hamilton is, aki viszont nem tudott jó kört összerakni a lágy gumikon, így a táblázaton csak a középmezőnyben foglalt helyet. 

Charles Leclerc továbbra is parádés, alig kapott ki Russelltől, és a McLarenek is összekapták magukat péntek óta, ezen az edzésen már inkább a Red Bull előtt foglaltak helyet. A kép zavaros, apróságok dönthetnek majd, az biztos, hogy Carlos Sainz egyénileg nincs olyan formában, mint Leclerc, a többiek közül szinte bárki odaérhet a pole-pozícióba.

Emeljük ki a Williamst, amely a középső szektorban parádésan teljesített, ráadásul az újonc Franco Colapinto is hozta Alexander Albon tempóját.

Az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye:

1. George Russell Mercedes 1:42,514
2. Charles Leclerc Ferrari +0,013
3. Lando Norris McLaren +0,223
4. Oscar Piastri McLaren +0,235
5. Max Verstappen Red Bull +0,348
6. Carlos Sainz Ferrari +0,454
7. Sergio Perez Red Bull +0,510
8. Alexander Albon Williams +0,680
9. Franco Colapinto Williams +0,724
10. Lewis Hamilton Mercedes +0,787
11. Fernando Alonso Aston Martin +0,960
12. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +0,989
13. Lance Stroll Aston Martin +1,057
14. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,356
15. Pierre Gasly Alpine +1,362
16. Nico Hülkenberg Haas +1,650
17. Valtteri Bottas Stake +1,673
18. Guanyu Zhou Stake +2,355
19. Esteban Ocon Alpine köridő nélkül
20. Oliver Bearman Haas köridő nélkül
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: