DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

Verstappen az élen, Leclerc és Colapinto a falban Bakuban

Charles Leclerc és Franco Colapinto is a falnak csapta autóját az első bakui edzésen. Gyors a Red Bull, jól ment Oliver Bearman, sokat számít a szélárnyék.

A várakozásoknak megfelelően alacsony tapadási körülmények között kezdődött az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzése Bakuban – a városi pályán sokat kell „takarítani”, mire a hétvége folytatásában majd jobban odaragadnak az autók az úthoz.

A kisebb hibák (Carlos Sainz elfékezte magát, hasonlók történtek másokkal is) után aztán féltávnál jött az első komolyabb csattanás: a monzai győzelemből érkező Charles Leclerc csúszott neki a falnak, összetörte a Ferrarit és előidézte a nap második piros zászlóját – az első csak pár percig volt érvényben az útra kerülő törmelékek miatt még az edzés elején.

f12



Bő tíz perccel később aztán jött a harmadik megszakítás: ezúttal az újonc, második F1-es hétvégéjét teljesítő Franco Colapinto alatt úszott el a Williams, amelynek hátulját nekivágta a falnak, itt is „menteni” kellett az autót, amely idejére megállt az edzés.

Egyébként is többen csúszkáltak, a legtöbb autó hátulja idegesnek tűnt, de egyéb problémák is felmerültek: a Mercedesnél megint forrósodott az ülés már az első percekben, a McLarennél pedig az idén már többször látott módon a kormány „nehézsége” nem volt egyforma a két irányba, ezzel is meg kellett küzdenie a csapatnak.

Ami az erőviszonyokat illeti: a McLarenek és a Mercedesek (főleg Lewis Hamilton alatt) gyorsnak tűntek, de Leclerc akkor törte össze a Ferrarit, amikor éppen vezetett a közepes gumikon, tőle is azt kaphattuk, amit vártunk – ugyanakkor a Red Bullok is sokkal biztatóbban mozogtak, mint Monzában. Max Verstappen a második szektor végén majdnem fél másodperccel volt gyorsabb Hamiltonnál, de a brit jelentős szélárnyékot kapott a célegyenesben, így végül majdnem ő zárt az élen.

A legvégén, már a kockás zászló után aztán jött Verstappen, ő is fogott egy szélárnyékot, és bő három tizeddel befért Hamilton elé, így övé lett a gyakorlás, amellyel üzent a riválisoknak: ez a Red Bull nem a monzai Red Bull!

Egyébként Sainz is gyorsabb volt nála a hajráig, és a McLarenekben is volt legalább annyi, ez is jelzi, hogy mennyire fontos lesz majd a szélárnyékozás az időmérőn.

A Kevin Magnussen helyett beugró Oliver Bearman remekül kezdett a Haasnál: azonos programot futva gyorsabb volt házon belül Nico Hülkenbergnél, ami parádés teljesítménynek számít.

Esteban Ocon motorhiba miatt nem tudott érdemi kört futni az Alpine-nal.

Az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:45,546
2. Lewis Hamilton Mercedes +0,313
3. Sergio Perez Red Bull +0,376
4. Lando Norris McLaren +0,481
5. Carlos Sainz Ferrari +0,627
6. Oscar Piastri McLaren +0,736
7. Fernando Alonso Aston Martin +0,906
8. George Russell Mercedes +0,970
9. Charles Leclerc Ferrari +1,062
10. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,141
11. Oliver Bearman Haas +1,427
12. Nico Hülkenberg Haas +1,589
13. Lance Stroll Aston Martin +1,638
14. Valtteri Bottas Stake +2,094
15. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +2,162
16. Franco Colapinto Williams +2,355
17. Alexander Albon Williams +2,409
18. Pierre Gasly Alpine +3,166
19. Guanyu Zhou Stake +3,506
20. Esteban Ocon Alpine köridő nélkül
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: