DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

„Fontos emberek távoznak, de a csapat egysége a prioritás" – Marko

Dr. Helmut Marko szerint néhány évtizeddel ezelőtt sokkal nagyobb értéke volt a nagy tudású kollégáknak a Red Bull csapatánál, mint manapság – így az alakulat gördülékeny működése a prioritás.

Hat versenyhétvége – ennyi telt el azóta, hogy a világbajnokságot vezető energiaitalos alakulat legutóbb a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett. A regnáló bajnok, Max Verstappen a június végén tartott Spanyol Nagydíjon vehette át legutóbb a futamgyőzelemért járó serleget, azóta viszont a McLaren, a Mercedes és a Ferrari is szerzett elsőséget.



A gyengélkedő teljesítménnyel a konstruktori tabellán a wokingi alakulat mindössze nyolc egységre faragta hátrányát a Red Bullhoz képest – ám Verstappen előnye 62 ponttal továbbra is kitart Lando Norrisszal szemben. A váratlan visszaesésről Dr. Helmut Marko nyilatkozott az OE24 oldalának.

Arra a kérdésre, hogy a Horner-botrány hozzájárult-e a teljesítmény lefelé íveléséhez, így felelt Marko: „Egyértelmű, hogy az ilyen esetek nem segítenek rajtunk. Azonban ez nem a technikai problémáinkhoz vezet – hanem a fontos emberek távozásához. Ha bizonyos alkalmazottak változást és új lehetőségeket szeretnének, emellé egy jó ajánlatot is kapnak, élni fognak vele.”

Amikor az osztrák csatlakozott a Red Bull csapatához (közel két és fél évtizede), sokkal többet ért egy ember tudása és személye, mint manapság – véli Marko. Szerinte ezért fontosabb mára a gyári háttér, mint az egyes szakemberek jelenléte:

„Akkoriban senkinek sem volt tapasztalata futamok és bajnokságok nyerésében, így egy-egy jártasabb kolléga hatalmas előnyt jelentett. Manapság viszont, a mi csapatunk 2000 főt számlál – így ez számít: nem egyetlen ember, ami hatalmas változás. Annyi szimulációs eszközünk van, és annyi adatunk, hogy az az egy fő nem tesz nagy különbséget. Amikor Newey csatlakozott hozzánk, ez még egészen más volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: