DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Norrisé a pole az F1-es Holland Nagydíjra

Hamilton és Sainz a Q2-ben kiesett, Verstappen legalább Piastrit legyőzte, így az első sorból rajtolhat, de Norris nagy előnnyel zárta az élen az időmérőt Zandvoortban.

Norris3



Napsütésben, száraz pályán kezdődött az F1-es Holland Nagydíj időmérője azok után, hogy a délelőtti harmadik szabadedzés szinte egy az egyben elmaradt – a balesetet szenvedő Logan Sargeant viszont végül nem tudott részt venni a kvalifikáción, a csapat nem tudta összerakni az autót időben.

A Q1-ben rajta kívül kiesett a két Sauber, az autóra panaszkodó Esteban Ocon, valamint az utolsó körét elrontó Daniel Ricciardo – míg a leggyorsabbnak Sergio Perez bizonyult, aki viszont elvesztegetett egy szett gumit, miután Lewis Hamilton feltartotta a korábbi gyorskörén.

A Q2-ben már világosabban látszottak az erőviszonyok, a két McLaren ereje megmutatkozott, Lando Norris vezetésével ők is zártak az első két helyen, de olyan meglepetésemberek találtak bele egy jó körbe, mint Lance Stroll, aki negyedikként, vagy Alexander Albon, aki hetedikként jutott tovább. A negatív meglepetést Lewis Hamilton szolgáltatta, aki a jónak tűnő Mercedesszel nem tudta összerakni a körét és csak a 12. helyen zárta az időmérőt, és kisebb negatív meglepetésként felírhattuk Carlos Sainzot is, aki 69 ezreddel csúszott le a 10. helyről azok után, hogy a Ferrari pénteki technikai hibáját követően végig „futott” a többiek után a kevesebb megtett köre miatt.

A Q3-ban így a két McLaren, a két Red Bull és a két Aston Martin mellett ott volt Russell, Leclerc, Albon és Gasly is, de a McLareneket nem lehetett legyőzni: elsőre is ők voltak a legjobbak, és bár Verstappen másodjára megelőzte őket átmenetileg, de érkezett a válasz, Norris pedig végül hatalmas előnnyel, három és fél tizedmásodperccel (!) győzte le a világbajnokot. Piastri végül elrontotta a második körét, és becsúszott a holland mögé, így a Red Bull klasszisa az első sorból rajtolhat Norris mellől, de a tempóhátránya egyelőre egyértelmű a brit pilótához képest.

A második sorba még Russell vitte be a Mercedest, Perez az ötödik, Leclerc pedig a hatodik helyen zárt – a Ferrari ezen a napon teljesen esélytelennek bizonyult a riválisokhoz képest, sőt a monacóinak Alonsót kellett visszaelőznie a végén.

A pole tehát Norrisé, és a McLaren jó eséllyel pályázik a győzelemre – az időmérő végeredménye itt látható:

1. Lando Norris McLaren 1:09,673
2. Max Verstappen Red Bull +0,356
3. Oscar Piastri McLaren +0,499
4. George Russell Mercedes +0,571
5. Sergio Perez Red Bull +0,743
6. Charles Leclerc Ferrari +0,909
7. Fernando Alonso Aston Martin +0,960
8. Alexander Albon Williams +0,980
9. Lance Stroll Aston Martin +1,184
10. Pierre Gasly Alpine +1,304
11. Carlos Sainz Ferrari  
12. Lewis Hamilton Mercedes  
13. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB  
14. Nico Hülkenberg Haas  
15. Kevin Magnussen Haas  
16. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB  
17. Esteban Ocon Alpine  
18. Valtteri Bottas Stake  
19. Guanyu Zhou Stake  
20. Logan Sargeant Williams  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: