DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

Bejelentve: Doohan az Alpine F1-es versenyzője 2025-ben

A francia istálló hivatalossá tette, hogy Jack Doohan személyében újonc csapattársat kap 2025-ben Pierre Gasly a távozó Esteban Ocon helyén.

Újabb hely kelt el a 2025-ös Formula-1-es rajtrácson: a Holland Nagydíj pénteki napjának reggelén az Alpine hivatalosan is bejelentette, hogy Jack Doohan lesz Pierre Gasly csapattársa a következő szezonban. A közlemény csak a 2025-ös évadról tesz említést, és kiemelik, hogy ezzel az ausztrál lett az első Alpine-akadémista, aki versenyzői ülést kapott náluk.

Gasly már korábban hosszabbított az enstone-i alakulattal, ahogy az is eldőlt egy ideje, hogy Esteban Ocon viszont távozik (ő végül a Haasnál fog majd kikötni). Az Alpine első számú jelöltje a francia helyére Carlos Sainz volt, ám a spanyol végül a Williams mellett tette le a voksát.

f1-doohan-alpine-1



Így került „pole-pozícióba” náluk az istálló akadémiájához tartozó, jelenleg teszt- és tartalékpilótai szerepkört is betöltő Doohan. A név nem véletlenül ismerős a motorsportrajongók számára, hiszen az ötszörös királykategóriás motoros világbajnok Mick Doohan fiáról van szó.

Az ifjú ausztrál 2021-ben a Formula-3-ban másodikként zárt az összetettben, míg a Formula-2-ben tavaly a második idényében a harmadik pozíciót kaparintotta meg a tabellán. Idén nem versenyzett egyetlen szériában sem, az Alpine-tól viszont nagyon komoly felkészítést kapott: többször is tesztelt korábbi autókkal, valamint több pénteki szabadedzésen is lehetőséget kapott.

A mostani bejelentéssel az is eldőlt, hogy az idei nullás érték után 2025-ben biztosan lesz legalább két újonc az F1-es mezőnyben, hiszen Doohan mellett Oliver Bearman haasos szereplése is már biztos. Ráadásul erősen valószínű, hogy ez a szám még tovább fog nőni, hiszen a Mercedesnél pedig Andrea Kimi Antonelli tűnik a favoritnak a Ferrarihoz igazoló Lewis Hamilton helyére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: