DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

„Nem teljesítettem világbajnoki szinten” – Norris

Hiába értékeli jónak az F1-es szezon első felét, túl sok hibát követett el és pontot dobott el a McLaren pilótája – de így is hisz Verstappen legyőzésében!

Nagyjából a Miami Nagydíjtól kezdődően nyilvánvalóvá vált, hogy Lando Norris és a McLaren lehet a Red Bull legközelebbi üldözője 2024-ben a Formula-1-ben. Az idő előrehaladtával pedig nemcsak kihívókká váltak, hanem a nyári szünetet megelőzően sokan már azon a véleményen voltak, hogy az MCL38-as versenyképesebb csomaggá is fejlődött, mint az RB20-as.

A konstruktőri értékelésben a McLaren 42 pontra meg is közelítette az energiaitalosokat, egyéniben viszont még mindig 78 egység választja el Max Verstappentől Norrist. A fiatal brit a hétvégi Holland Nagydíj csütörtöki médianapján ismét elismerte, hogy becsúsztak olykor ki nem kényszerített hibák:

„A szezon első felében nem teljesítettem egy világbajnok szintjén. Ez ilyen egyszerű” – jelentette ki Norris a Formula.hu jelenlétében. „Olykor igen, sok versenyen igen. De apróságok cserbenhagytak menet közben, és ezeket nem engedhetem meg magamnak. Az utolsó néhány futamon nem voltam azon a szinten, ami szükséges.”

f1-norris-mclaren-1



„Így is nagyon elégedett vagyok a szezon alakulásával, csak túl sok hibát követtem el és túl sok pontot dobtam el. Ami nem azt a szintet jelenti, amelyen lennem kell ahhoz, ha a bajnokságért akarok harcolni és egy olyan pilóta ellen, mint Max” – mutatott rá a brit.

A konkrét hibák kapcsán Norris ismét a rajtokat és az első köröket emelte ki: „Több dolognak a keveréke ez, de az első köröknél kezdődik. De nincs egyetlen dolog, amin változtatnom kellene. De ott buktam el a legtöbb lehetőséget.”

„Az első kör után alapvetően a versenyeim nagyon erősek voltak, és a tempó is nagyon jó volt. Jó volt a versenytempó, a stratégiával is elégedett voltam. Szóval így sok volt az erős pont, de sokszor beárnyékolta egy rossz rajt, egy rossz első kanyar vagy az, hogy olykor túl óvatos voltam.”

Norris hangsúlyozta: nem érdeklik a kívülállók kritikái, amíg a körülötte lévők tudják, mit csinál, és különben sincs szükségük arra, hogy kívülről megmondják nekik, ha valamiben hibáztak. Azokat a feltételezéseket azonban „tévesnek” titulálta az összetettben második pilóta, hogy a McLaren elfelejtette a szenvedősebb évek során, hogyan kell az F1-es élmezőnyben versenyezni, szerinte a csapat nagyon is jó munkát végzett.

f1-norris-verstappen-mclaren-spa

Van-e esély még az F1-es vb-címre?

A brit többször említette tehát, hogy nem teljesített olyan szinten, ami egy világbajnoki versenyfutás során elvárt. De vajon elérhetőnek érzi-e még a vb-címeket a 78, illetve 42 pontos hátrányt figyelembe véve a hátralévő tíz forduló során?

„Ami a csapatot illeti, természetesen. Versenyzőként még mindig elérhető a távolság, de nagyon sok pontról van szó, és Max az ellenfél. Optimista akarok lenni és azt mondani, hogy van még esély. Tudom, hogy sok és nehéz kihívás lesz, de tudva, hogyan tudok teljesíteni, ha összeállnak a dolgok, továbbra is hinni akarom, hogy lehetséges.”

Norris megjegyezte: Zandvoortba is érkeznek fejlesztések az MCL38-ashoz, amelytől azt remélik, hogy még közelebb kerülhetnek. Ugyanakkor hozzátette: a dolgukat nehezíti, hogy szemlátomást a Mercedes is megérkezett a közvetlen élbolyba, néhány helyszínen pedig a Ferrarival is számolni kell, így nem csak a Red Bull ellen kell felvenniük a harcot a nagydíjhétvégéken.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: