DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

„Tudni fogom, mikor kell befejeznem” – Hamilton

Jövőre már 40 éves lesz a hétszeres F1-es világbajnok, de egyelőre nem tervez visszavonulni: elmondta, milyen „terve” van ezzel és a karrierje hosszával kapcsolatban.

Lewis Hamilton már most is a jelenlegi Formula-1-es mezőny második legidősebb tagja Fernando Alonso után, jövőre ráadásul már a 40. életévét is be fogja tölteni, amikor a Mercedestől a Ferrarihoz igazol.

Bár sok-sok éve a brit kizártnak tartott, hogy ilyen hosszú legyen a karrierje, idén már úgy fogalmazott, hogy „bőven a 40-es éveiben” is fog még versenyezni. De vajon van-e terve arra, milyen hosszan tervezi még a pályafutását? Erről az Esquire kérdezte Hamiltont:

f1-hamilton-mercedes-1



„Határozottan van. Vannak napok, amikor úgy vagyok vele, hogy atyaég, nem tudom, milyen sokáig folytathatom még. Vannak olyan napok, amikor úgy érzem, basszus, szeretnék egy szünetet, egy igazi szünetet, mivel nincsenek igazán nagy pihenők a szezonban, mint más sportágakban” – fogalmazott a hétszeres F1-es világbajnok.

„Csak december közepén-végén fejezzük be, aztán már januárban újra edzésbe állsz, és napi kétszer edzünk. Ezen kívül van néhány óra terápia is ez idő alatt. Úgyhogy nincs túl sok szabadidőd. Februártól decemberig pedig teljes gázzal hajtunk.”

„De van mentálisan egy tervem arról, hogy meddig szeretném folytatni. Csak ki kell alakítanom stratégiát és sorba kell rendeznem a dolgokat. Nagyon sokat foglalkozom ezzel, például megnézem a márkákat, amelyekkel együttműködöm, és a cégeket, amelyeket indítok, hogyan tudom beosztani az időmet ezek között és hogyan tudom továbbra is ennek a munkának szentelni magam.”

„Eljön-e az idő, amikor már nem adok bele mindent és egyszerűen már nem vagyok belé szerelmes? Ez az a pillanat, ami remélhetőleg sosem jön el olyan szempontból, hogy kiszeretek belőle. De tudni fogom, mikor kell abbahagynom.”

f1-hamilton-mercedes-2

Nem akar túl korán elköszönni az F1-től

Hamilton arról is beszélt, hogy más sportolók példája is motiválja: „Biztosra akarok menni, hogy tényleg kihozom a maximumot, amíg erre képes vagyok és teljes mértékben élvezem azt a sportot, amelyet egész életemben űztem. Nagyon sokan korán befejezték a karrierjüket, és sokakkal beszéltem közülük, akik azt mondták, bárcsak maradtak volna még egy-két évet. És úgy voltak vele, hogy ’maradj, amíg tudsz!’.”

„De nem akarom ezt csinálni, ha már nem vagyok jó” – tette hozzá a 39 éves pilóta. „Úgyhogy ez arról szól, hogy mennyit akarsz edzeni. Amikor 22 éves vagy, nagyon könnyű edzeni és fittnek maradni. Nem kell regenerálódás, és nincs is más dolgod, más stresszed, nincs igazi felelősséget azt az egy dolgot leszámítva, hogy hajtanod kell.”

„Most viszont már arról szól ez, hogyan maradj éles és hogyan csináld mindazt, amivel foglalkozol, miközben továbbra is fel tudd venni a versenyt a 20-as éveikben járó fiatalokkal.”

Arra a kérdésre, extra motivációt jelent-e, hogy fiatalabb generációkat győzhet le, Hamilton így felelt: „Nem különösebben. Természetemnél fogva rendkívül versengő típus vagyok. Nem számít, ki az ellenfél, egyszerűen csak győzni akarok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: