DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

2026-ban visszatérhet Törökországba az F1

Az isztambuli pályát benőtte a gaz, a bútorokat elvitték, a folyosókon áll a víz, az időmérő berendezés eltűnt. Azonban ha a problémákat orvosolják, az Istanbul Park ismét bekerülhet az F1-es programba.

Az állandó helyét a versenynaptárban 2011-ben elveszítő Török Nagydíj a két „Covid-szezonban”, 2020-ban és 2021-ben ideiglenesen visszakerült az F1 programjába, azóta viszont ismét hiába keressük a legendás 8-as kanyarnak otthont adó isztambuli pályát a királykategória menetrendjében, azonban ez hamarosan megváltozhat, ugyanis mint kiderült, Erdogan elnök nemrég találkozott Mohammed ben Sulayemmel, hogy a verseny felélesztéséről egyeztessenek.

istanbulpark-4



Az Istanbul Park azonban nincs a legjobb állapotban, ahogy azt a török nemzeti szövetsége első embere, Eren Uclertopragi elárulta a Motorsport.com-nak nyilatkozva: „Amikor beléptünk, több mint egy méter magas gazt találtunk a helyszínen. Az épület belsejében minden szét volt szedve. Még a bútorokat is elvitték.”

„Az időmérő berendezés is hiányzott, ami nagyon fontos a pálya számára, hiszen enélkül nem lehet FIA 1-es besorolású a helyszín” – ismertette a sportvezető az áldatlan állapotokat. „A lelátókkal összekötő folyosókat is elárasztotta a víz. Benyújtottuk a jelentésünket arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a pálya visszakerüljön Grade 1-es státuszba.”

istanbulpark-1

Uclertopragi azt is hangsúlyozta, hogy ha sikerül megkötni a szükséges megállapodásokat, akkor azonnal elkezdhetik a különböző versenyek szervezését, ráadásul az FIA első embere és az ország elnöke egyeztetése nyomán akár már 2026-ban visszatérhet Törökországba a királykategória.

„A találkozó során támogatást ígértek Törökország naptárba való felvételéhez, ha a szükséges feltételek teljesülnek” – mondta a nemzeti szövetség első embere. „Az FIA elnöke személyesen tette ezt az ígéretet. Tudomásunk szerint a tárgyalások a kivitelező és az F1 között sínen vannak. Elő kell készíteni a pénzügyi csomagot, és ha a kivitelező teljesíti azt, akkor nagy az esély a megvalósításra. A feltétel a 2026-os F1-es futamra már szerepel a szerződésben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: