DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

„Egy vezető kellett, nem csak valaki, aki gyors” – így szerezte meg Vowles Sainzot

Már tavaly év végén felvette a kapcsolatot a Williams F1-es főnöke a Sainz családdal: szerinte az őszinteség és a projektbe vetett hit volt a döntő.

Hétfőn eldőlt a pilótapiac idei legnagyobb kérdése: Carlos Sainz kétéves szerződést írt alá a Williamsszel, így náluk folytatja a Ferraritól távozó spanyol. James Vowles, a grove-i istálló csapatfőnöke az F1 hivatalos honlapjának elárulta: már a 2023-as évadzáró Abu Dhabi Nagydíj során sor került az első találkozóra a Sainz családdal.

„Azért léptünk kapcsolatba, mert olyan családi értékekkel rendelkeznek, amelyek nagyon hasonlók az enyémekhez: ez pedig az őszinteség, hogy politikamentesen teljesítsünk a pályán, és hogyan végezzük a legjobb munkát a rendelkezésre álló eszközökkel.”

„Ez 2023-ban történt Abu Dhabiban, vagyis senki nem tudta, mi fog történni Carlosszal. Csak biztosra akartam menni, hogy tisztában legyenek vele, hogy komolyan gondoljuk, hogy újra az élmezőnybe akarunk lenni, hogy megértsék, hol állunk és megismerjenek engem” – mesélte Vowles.

f1-vowles-williams-2



„Aztán beütött a hír Lewisszal, ami engem és Carlost is váratlanul ért. Úgyhogy elkezdtem a szokásos tárgyalási procedúrát. Egész végig – és érdemes ezt ellenőrizni Carlosszal is, mert ő is ugyanezt fogja mondani – az igazságot mondtam a projektről, ami a jó és rossz dolgokat is jelenti.”

„Az elejétől a végéig konzisztens voltam ebben. Ezek vagyunk mi, ebbe fektetünk bele, ezért hiszek benne, így fog kinézni a jövőben – a részese akarsz-e lenni ennek? Hiszek ebben a projektben: jó okkal hagytam el ezért a Mercedes komfortját.”

„A történelmünk a mezőny második legsikeresebb csapatává tesz minket, valós befektetőink vannak, akik komolyan gondolják, és sikert akarunk, és az így néz ki. Alapvetően nem mondható el ez mindenkiről a rajtrácson ugyanaddig a szintig és feltételekig. És szerintem ha ezt senki nem veszi arra utaló jelnek, hogy a Williams megváltozott, akkor már semmi sem fogja megváltoztatni ezt a gondolatot.”

 

Ezért tett meg mindent Sainzért a Williams

Vowles már elég korán nyíltan kimondta, hogy a háromszoros nagydíjgyőztest akarja a hosszabbító Alexander Albon mellé megszerezni – a csapatfőnök elmagyarázta, miért:

f1-sainz-1

„Egy vezetőre volt szükségem, nemcsak valakire, aki gyors. Azt akartam, hogy minden rendben legyen körülöttük, hogy teljesíthessünk. És Carlosnál megvan ez. Ha megnézzük az összes csapatot, ahova ment… nézzük meg, hol kezdtek és hol végeztek. Látható, hogy sokkal jobb helyen zár a csapataival, mint ahol kezdett velük.”

Vowles elmondta, hogy rengeteg késő esti találkozóra került sor különböző hotelszobákban és rengeteg telefonhívást is meg kellett ejteni. De nem félt-e attól, hogy ha mégsem sikerül megszerezni Sainzot, akkor kudarcként fognak tekinteni a próbálkozására, amiről az egész világ tudott?

„Hősnek és egy nagy nullának is tűnhetsz, ezt tudtam az elejétől fogva, de azt akartam, hogy tudja, mennyire a részének gondolom annak, amit a Williams jövőjének képzelek. Ezt úgy teheted meg, hogy kirakod a szíved, ami megsérülhet, de kiválthatja a legerősebb érzelmi kötődést is.”

„Sokkal inkább akartam, hogy ő és a világ is tudja, hogy egy hihetetlen sportoló, és hogy tudom, hogy remekül dolgoznánk együtt. Ha másképp alakult volna, akkor sem bántam volna meg semmit. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a megfelelő embereket megszerezd a csapatodba.”

 

Amiben nem engedett Vowles

f1-vowles-williams

Bár utazó tudósítónk, Mészáros Sándor is úgy értesült a Belga Nagydíj paddockjában, hogy a legfrissebb Williams-ajánlat azért lehetett csábító Sainz számára, mert bekerült egy kitétel, mely szerint szabadon távozhat, ha a Mercedes vagy a Red Bull hívná, ám Vowles az interjúban kijelentette: teljes elköteleződést és legalább kétéves kontraktust akart.

„Voltak pillanatok az elmúlt hónapokban, amikor azt mondtam, hogy ha csak a pénzért jössz vagy rövid távra, az egyik félnek sem fog működni. Ez egy igazi utazás: nehéz lesz, de hihetetlenül kifizetődő” – fogalmazott a Williams-vezér.

A grove-i istállónak két igen komoly riválist sikerült beelőznie a Sainzért folyó versenyben: a Saubert 2026-tól gyári projektként átvevő Audit, valamint az éppen komoly átszervezésen áteső Alpine-t. Vowles elmondta, szerinte mi döntött a javukra:

„Ott volt a világ egyik legnagyobb autógyártója, amellyel az apja nyert. Ezt nem lehet könnyen visszautasítani. Ott volt egy csapat, amely nem annyira régen nyert egy versenyt, mint mi. Ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni. De amit látott bennünk, az nem az, ahol most állunk, hanem ahova tartunk.”

A csapatfőnök elárulta: amikor lejátszották a csapatnak a Sainz-bejelentés videóját, az alkalmazottak 45 másodpercig örömujjongásban és tapsolásban törtek ki, de tudja, hogy itt még nincs vége a feladatainak, hiszen egy ütőképes technikával bizonyítaniuk kell, hogy jó úton járnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: