DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Lezárult a Verstappen-kérdés? Marko marad

Sajtóhírek szerint a Red Bull F1-es tanácsadója aláírt egy dokumentumot, hogy 2026-ig marad az istállónál – ezzel bezárulhatott a kapu Verstappen előtt a Mercedes felé.

Amióta kirobbant februárban a Christian Horner személye körüli botrány, amely a sejtések és a napvilágot látott információk szerint egy nagyobb vezetőségi harc része is volt a Red Bullon belül, folyamatosak a találgatások arról, hogy vajon Max Verstappen kitölti-e a 2028 végéig szóló szerződését a világbajnok alakulatnál.

Kérői biztosan lenne a hollandnak, és közülük a Mercedes részéről Toto Wolff csapatfőnök időről időre „udvarolt” is a pilótának, akit a mezőny jelenlegi legjobbjának nevezett – jóllehet, rendre hozzátette azt is, hogy elsősorban az autón kell fejleszteniük annak érdekében, hogy magukhoz tudják csábítani a legjobb versenyzőket, beleértve Verstappent.

f1-verstappen-marko-redbull-2



Mindenesetre a Mercedes-érdeklődés folyamatosan megmaradt, Verstappen szerződésében pedig állítólag különféle záradékok lehetővé is tennék a lelépést bizonyos feltételek mellett. Az autó teljesítményére vonatkozó kitételek a Red Bull-os vb-vezetését tekintve aligha léphetnek életbe, van azonban egy érdekesebb paragrafus is állítólag a kontraktusban.

Sajtóértesülések szerint ugyanis Verstappen menedzsmentje és Helmut Marko a tél során – Horner tudta nélkül – belefogalmazta a szerződésbe azt, hogy ha a szakmai tanácsadó elhagyná az istállót, a pilóta is szabadon távozhatna.

Nem meglepő, hogy Marko jövője az idény korábbi szakaszában központi téma volt a Red Bullnál, főleg azok után, hogy maga Verstappen is arra tett utalást még Dzsiddában, hogy a 81 éves szakember alappillére az alakulatnak, és ragaszkodik a jelenlétéhez a saját maradásához.

f1-verstappen-marko-redbull-1

Nos, a Motorsport.com most arról számolt be, hogy a Red Bull lépett is ez ügyben, hogy bezárja ezt a kaput Verstappen potenciális távozása előtt. A lap úgy értesült, hogy megállapodott Marko és a csapat: a szaktanácsadó állítólag aláírt egy dokumentumot, amely garantálja, hogy kitölti a 2026 végéig érvényben lévő szerződését.

Ha pedig ez nem lenne elég, az is felröppent értesülésként, hogy Verstappennel pedig arról állapodtak meg, hogy ha Marko esetleg a csapaton kívül álló okok – például egy betegség – miatt nem tud jelen lenni az istállónál, akkor az még nem tenné lehetővé a háromszoros világbajnok számára a szerződésből való kilépést.

Amennyiben igazak az értesülések, úgy mindez azt jelenti, hogy a Red Bull gyakorlatilag bebiztosította, hogy Verstappen legalább 2026-ig náluk marad – természetesen csak ha a teljesítményük sem esik vissza drasztikusan és nem várt módon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: