DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

A rossz híre miatt hibáztatták Verstappent?

Nem egy agresszor volt és egy áldozat: a négyszeres F1-es bajnok Alain Prost szerint túlságosan egyoldalúan ítélte meg a közvélemény a spielbergi ütközést Verstappen „balhés” előélete miatt.

A francia L’Equipe-nek nyilatkozva a négyszeres világbajnok Alain Prost a Max Verstappen és Lando Norris közötti spielbergi ütközésről elmélkedett kicsit, melyet követően a holland versenyzőt komoly kritikák érték, több prominens személy, köztük Andrea Stella McLaren-csapatfőnök Verstappen karrierjének első éveit, valamint a 2021-es világbajnoki hadjárat során történt incidenseket is szóba hozta.

norris-austria-defekt-dppi



Prost úgy véli, a sportfelügyelők megfelelő döntést hoztak, a Verstappenre zúduló kritikacunami viszont nem volt jogos, és elsősorban a holland versenyzőről kialakult képből táplálkozik: „A stewardoknak nehéz megítélni az incidenseket, még manapság is, amikor sokkal több információ áll rendelkezésükre, mint nekünk, nézőknek.”

„Nekünk be kell érnünk azzal, amit a televízióban látunk. Ha ítélkezni akarunk, mindkét versenyző helyzetébe bele kell helyezkednünk, és nem csak a nevüket kell néznünk. Felejtsük el a versenyzőről kialakult képet, és próbáljunk meg a lehető legobjektívebbek lenni, bármennyire is nehéz ez” – mondta Prost, aki szerint bár a fő felelős Verstappen volt, s ezért jogos a büntetés, ehhez a tangóhoz ketten kellettek:

verstappen-austria-defekt-dppi

„Nem hiszem, hogy egy agresszor volt és egy áldozat, ez egy összetett baleset volt. Egyetértek az ítélettel, miszerint Max volt a fő felelős, és meg is büntették, bár úgy gondolom, hogy ez elsősorban egy szerencsétlen versenybaleset volt.”

Prost rámutatott, hogy bár a szabályok elképesztően precízek lettek az elmúlt időben, olykor inkább az alapokhoz kellene visszanyúlni, s nem a precedensek vagy egyéb körülmények alapján kellene ítélkezni

verstappen-palm_1

„A büntetéseket nem a hírnév, hanem a tények alapján kellene kiosztani. Abban nincs semmi különleges, hogy megpróbálsz balra sorolni, amikor egy jobbkanyar következik, hiszen így akadályozod meg, hogy valaki megelőzzön téged, és ez azóta így van, amióta csak versenyzés létezik” – mondta, majd így zárta szavait:

„Igen, Max nagyon kemény versenyző, ez benne van a DNS-ében, és ez nem is fog változni. Ugyanakkor ez teszi őt ilyen erőssé is, és nem kellene meglakolnia a kemény imidzséért. Ayrton Senna és Michael Schumacher is ugyanilyen agresszív versenyző hírében állt.”

A szabályok kérdésről Pitwall című műsorunk legújabb adásában is beszélgettünk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: