DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 8. hétfő
F1

Wolff elárulta: Sainz is esélyes még, ha…

A lehető legtovább akar várni a Mercedes-vezér a második 2025-ös F1-es pilótájuk kiválasztásával, így még a Ferraritól távozó spanyol is a jelöltek között van.

Kis túlzással a teljes Formula-1-es pilótapiac arra vár, hogy Carlos Sainz végre eldöntse, hol versenyez 2025-ben. A hírek szerint a 2026-tól az Audi gyári csapatává váló Sauber, a Williams és az utóbbi hetekben az Alpine is megkereste a spanyolt ajánlattal.

Korábban a célállomásként emlegetett istállók között szerepelt a Mercedes is, ahol épp a Sainz helyére érkező Lewis Hamilton révén üresedik meg egy ülés jövőre. Az utóbbi időben azonban úgy tűnt, Toto Wolffék egyre inkább saját 17 éves neveltjük, Andrea Kimi Antonelli irányába húznak.

f1-sainz-silverstone-day0-ferrari



Ám amikor a spanyol Mundo Deportivo rákérdezett, hogy szóba jöhet-e olyan forgatókönyv, hogy Antonellit előbb egy vagy két évre a Williamshez ültetik be, mint tették annak idején George Russell-lel, és addig leigazolják Sainzt, Wolff így felelt:

„Nincs mindenkire érvényes válasz. Úgy gondolom, leszűkítettük azon versenyzők körét, akikkel a jövőben dolgozni akarunk. És úgy szeretnénk dönteni, hogy az a Mercedes javára váljon öt-hat éves távlatot tekintve. Kimi és George hosszú ideje a juniorpilótáink, és szeretnék hű maradni a programunkhoz.”

„Ugyanakkor Carlos esetében egy biztos értéket kapsz, főleg a jövőre várható nagyon szoros bajnokságban: lenne egy másik pilótánk, aki rendkívül versenyképes és aki – ha jó az autónk – segíthet harcolnunk a konstruktőri címért.”

„Carlosszal a biztosra fogadsz, határozottan sok érv szól mellette. Ezért is akarom elhúzni a döntést és nyitva hagyni a lehetőségeinket, ameddig csak lehetséges. És amikor beszéltem Carlosszal, mondtam is neki, hogy szerintem ő nem tud addig várni, amíg mi szeretnénk.”

f1-wolff-mercedes_1

Amikor konkrétan rákérdeztek, hogy Sainz jelölt-e így még a Mercedesnél, a csapatfőnök így reflektált: „Nem akarok gyorsan döntést hozni. De igen. Ha több időnk van dönteni, Carlos egyértelműen esélyes még, de Carlosnak döntenie kell, hogy mit csinál a többi csapattal” – utalt arra Wolff, hogy a spanyol versenyzőnek hamarabb kell választania, mint hogy a Mercedes dönteni akar.

 

Alonso is esélyes volt?

Wolff ugyanebben az interjúban azt is elismerte, hogy a mezőny másik spanyoljának, Fernando Alonsónak a megszerzése is ott volt a lehetőségek között, de a kétszeres F1-es világbajnok nem érdeklődött irántuk:

„Természetesen számításba vettük lehetőségként Fernandót, de akkoriban Fernando nem érdeklődött a Mercedes iránt. Ráadásul hosszú távú szerződést ajánlottak neki az Aston Martinnál. Mi anno így tekintettünk erre.”

Wolff amúgy úgy érzi, hogy Alonso sokkal több vb-címet nyerhetett volna, ha másképp menedzseli a karrierjét, azt viszont elmondta, hogy korábban nem lett volna esélye a Mercedeshez szerződni a McLarennél történtek miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: