DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

„Nincsenek véletlenek az F1-ben” – Leclerc-t is meglepte a Ferrari

Most már tagadhatatlan a Ferrari visszaesése, és bevallotta: nem számított arra, hogy ez történik velük a Monacói Nagydíj után.

Monacóban még pole-t szerzett, futamgyőzelmet aratott és kettős dobogót ünnepelhetett a Ferrari, és azzal a hétvégével bezárólag addig minden esetben vagy a legtöbb, vagy a második legtöbb pontot szerezte a szezon során a Scuderia az egyes helyszíneken.

Kanadában azonban nullázott a társaság, és azóta sem igazán állt fel ebből a pofonból: Barcelonában és legutóbb Spielbergben is csak a negyedik legtöbb pontot gyűjtötte a gárda, ráadásul erőből is a negyedik helyre volt jó a Red Bull, a McLaren és a Mercedes mögött.

A szezont bombaformában, a Red Bull egyedüli kihívójaként kezdő olaszok fejlesztései nem igazán működnek, a visszaesés pedig most már nagyon egyértelmű – bár Sainz némi szerencsével dobogóra állhatott Ausztriában, de ez maximum szépségtapasznak jó csak.

29-saturday-spielberg-2024_resize



Kanadát még lehetett egyszeri alkalomként kezelni, a folytatás viszont aggasztó – ezt most már Charles Leclerc is elismerte.

„Nagyon kevés véletlen van az F1-ben, főleg így, hogy egymás után két hétvégén történt az, ami, ki kell elemeznünk a dolgokat. A számok alapján előreléptünk, azonban vannak olyan korlátok, amelyektől meg kell próbálnunk megszabadulni” – mondta Leclerc.

A monacói itt valószínűleg arra utalt, amit Carlos Sainz legutóbb már kimondott: az autó a fejlesztés óta a tempós kanyarokban elkezd pattogni, emiatt nem tudják kihozni belőle a maximumot, sőt inkább veszítenek fele ezeken a részeken.

Így pedig hiába mutatják azt a számok, hogy gyorsabb az autó, a valóságban a pályán ez nem mutatkozik meg, sőt problémákat okoz a jelenség.

Az olasz sajtó szerint Sainz egyébként Silverstone-ban éppen ezért a régi padlólemezzel megy majd – a hét elején a szimulátorban összehasonlították a két verziót, és a spanyol erre szavazott inkább.

Azt mindenesetre Leclerc is elismerte, hogy meglepte őt a visszaesés:

f1-leclerc-ferrari

„Nem vártam ezt a három eredményt, amit Monaco óta elértünk. Nagyon-nagyon nehéz ez a csapatnak, rengeteget kell most dolgozni” – tette hozzá a Monacói Nagydíj győztese.

Fred Vasseur ugyanakkor továbbra sem aggódik, vagy legalábbis nyilvánosan nyugodt hangot ütött meg az Osztrák Nagydíj után is:

„Úgy gondolom, hasznos lesz számunkra, hogy Silverstone-ban két szabadedzés lesz pénteken, és ha az idő is jó lesz, akkor mindent megvizsgálhatunk. De furcsa módon nem vagyok negatív a teljesítményünket illetően. Furcsa mód, hiszen a versenyen messze voltunk Maxtól. De úgy éreztem, többet is ki tudnánk hozni belőle” – mondta a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: