DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 18. csütörtök
F1

„Checo látott engem, meg akart ijeszteni” – Magnussen a balesetről

A monacói esetet többször visszanézve a dán F1-es biztos abban, hogy Perez látta őt. Bízott benne, hogy riválisa elég helyet hagy: most már tudja, nem kellett volna.

Kevin Magnussen vétlennek tartotta magát a Monacói Nagydíj első körös balesetében, amely során Sergio Perezzel ütközött, kettőjükön kívül pedig Nico Hülkenberg is kiesett a forgatagban. A kanadai versenyhétvégéig eltelt közel két hétben a Haas-versenyzőnek volt ideje visszanézni és átgondolni az esetet, de véleménye nem változott, egy pontot leszámítva: most már biztos benne, hogy Perez látta őt, és azért húzott a fal felé, hogy ráijesszen.

„Nem tartom Checót piszkos versenyzőnek vagy hasonlónak” – kezdte a Kanadai Nagydíj csütörtöki sajtónapján nyilatkozó Magnussen. „De meglepett, hogy nem hagyott nekem helyet. Egyértelműen azért szorított a fal felé, hogy megijesszen és arra kényszerítsen, hogy visszavegyek. De egyértelmű, hogy nem így kellene versenyezni.”

„Nem szállhat vitába, hogy nem látott engem. Igenis látott. Látott, és ez az oka, hogy a gázon maradtam, mert bíztam benne, hogy hagy nekem helyet, hiszen látott.”„Sokszor visszanéztem. Egy dolog, amit akkor gondolsz, amikor megtörténik, de az álláspont sokszor megváltozik, ha kívülről is visszanézzük. Ebben az esetben azonban nem igazán változott” – beszélt arról Magnussen, hogy még mindig ugyanazt gondolja, amit Monte-Carlóban délután.

Beragadt Perez és a fal közé – nem volt visszaút

„Eljön az a pont, amikor olyan közel kerülsz a falhoz és a hátsó kerekéhez, hogy beragadsz: mert ha fékeznél, akkor az első kereked akadna össze az ő hátsójával. Ez az a pont, ahonnan nincs visszaút, és az ő kezében vagy” – magyarázta, hogy a kialakult helyzetben semmit nem tudott tenni az ütközés elkerüléséért: egyedül Perez tehette volna meg azzal, hogy beljebb húzódik, helyet hagyva a Haasnak.

„Addig a pontig teljes mértékben bíztam abban, hogy lát engem, hiszen amint lendületbe kerültem, jobbra húzódott, hogy levédje. Látszik a fején, hogy meglátott engem, ehhez nem fér kétség. Megnézhetjük az ő onboardját is, azt látjuk rajta, hogy többször a tükrébe néz. Ha nem lettem volna biztos benne, hogy nem lát, akkor elvettem volna.”

„Bíztam benne, hogy egy autó szélességet fog hagyni nekem – utólagos bölcsességgel nem kellett volna. Talán az én tapasztalatommal tudhatnám, hogy egyes versenyzők nem mindig hagynak egy autónyi helyet, mindig megvan a kockázat, hogy nem fognak” – vonta le a tanulságot Magnussen: nem kellett volna bíznia Perezben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: