DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 1. hétfő
F1

„Sosem mondtam, hogy a Red Bull már bajnok” – Vasseur

A Ferrari-csapatfőnök szerint sem a rivális F1-es istálló, sem Verstappen nem hitte, hogy már megnyerték 2024-et. Ha valaki elbízza magát, vége – hangzik Fred Vasseur intelme.

A szezon első nagydíjai alapján senki nem gondolta volna, hogy nyolc forduló után ennyire szoros lesz a bajnokság. Monacóban a Ferrari a győzelem és kettős dobogó révén 40 pontot begyűjtött, míg a Red Bull mindössze nyolcat. A konstruktőri küzdelemben így 24 pontra olvadt a különbség a címvédő és az első számú üldöző közt – míg egyéniben 31 egység Charles Leclerc lemaradása Max Verstappen mögött.

„Először is: én sosem mondtam azt, hogy a Red Bull már bajnok lett. Nem mondtam ilyet hat verseny után, de ma sem fogom azt mondani, hogy ez lesz a vége” – nyilatkozta Vasseur, aki a Monacói Nagydíj megnyerése után csütörtökön az olasz médiának tartott sajtótájékoztatót. „Még mindig van 17 vagy 16 futamunk hátra, nem tudom pontosan. Lehet vagy 500 pontot szerezni a végéig, ami azt jelenti, semmi sem dőlt el egyik irányba sem.”

„Biztos vagyok benne, hogy a Red Bull és Max sem tekintette magát egy ponton sem már bajnoknak. Ez is része a játéknak, amit mindig játszani kell: tovább hajtani. Ha egy ponton úgy gondolod, rendben vagy, akkor véged. Ez a DNS-e annak, amit csinálunk. Biztos vagyok benne, hogy a Red Bull sem gondolja így” – mondta a csapatfőnök a vb-küzdelemről.



A csapat nem bízhatja el magát – ezt az intést bővebben is kifejtette: „Ha elkezdesz arra gondolni, hogy jó formában vagy, akkor véged. Ez azt jelenti, hogy ugyanezt a megközelítést kell fenntartanunk, miközben folytonosan fejlődünk, minden részlegen, minden egyes területen, beleértve a versenyzőket, bokszfalat, mindent. Ha jó munkát is végzünk, a következő hétvégén még jobbat kell. Ha meggyőződéssé válik, hogy jól csinálod a dolgot, az a vég kezdete” – figyelmeztetett Vassuer.

Nem szabad a bajnokság végére gondolni

„Hiba lenne túl sokat gondolkodni a hosszabb távú jövőn. Feltüzelt bajnoki harc folyik három egymással küzdő csapattal, öt-hat autó képes a pole-pozícióért harcolni. Tudjuk, hogy egyik hétvégéről a másikra az elsőről a hatodik helyre lehet kerülni, ahogy Maxszal történt a hétvégén. Hiba lenne stratégiai szempontból a bajnokság végére gondolni.”

„A következő futamra, Kanadára kell összpontosítanunk, a fejlesztésre, hogy a legjobbat hozzuk ki abból, ami rendelkezésünkre áll, jó munkát végezzünk, aztán majd meglátjuk, mi marad a végén” – beszélt arról, hogy a Ferrari nem szaladhat előre, a közvetlenül előttük álló versenyekre kell összpontosítani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: