DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
F1

FIA: Van, aki helyett jöhetne az Andretti

Egyes istállókra ráférne a felvásárlás, az F1-nek pedig nincs „igazi” amerikai csapata – Ben Sulayem nem ragaszkodik a 11 csapathoz, de az Andrettit és a GM-et támogatja.

Az F1 és az FIA között húzódó egyik legfőbb törésvonal az Andretti-kérdésre vonatkozott az elmúlt időben: miközben a szövetség elfogadta az amerikai alakulat pályázatát a 11. csapat pozíciójára, addig a sportág vezetése és a jelenlegi istállók úgy döntöttek, nem kívánják maguk között látni az egyik legpatinásabb amerikai versenyistállót.

A szövetség elnöke Mohammed ben Sulayem Monacóban a Reutersnek nyilatkozva a korábbitól valamelyest eltérő álláspontot fogalmazott meg: másokhoz így például Christian Hornerhez hasonlóan immáron ő is arról beszélt, hogy talán érdemes lenne az amerikaiaknak egy meglévő csapat felvásárlásával próbálkoznia – de az indoklást elolvasva láthatjuk, hogy ez koránt sem ugyanaz a vélemény…

ben-sulayem-2024-x



Ben Sulayem ugyanis nem azzal indokolt, hogy nem kell tíznél több csapat, hanem azzal, hogy a jelenlegi tíz istálló közül nem mindenki képvisel megfelelő színvonalat: azaz ha nem is kell 11 csapat, akkor sem az Andretti az, akinek ne lenne helye a 10 kiválasztott között.

„Azt tanácsolnám, hogy vegyenek meg egy másik csapatot, és ne 11. csapatként jöjjenek. Úgy érzem, hogy néhány csapatra ráfér a vérfrissítés” – mondta, majd így folytatta: „Továbbra is úgy gondolom, hogy több csapat kellene, de nem akármilyen csapatok, hanem a megfelelőek. Nem a számról van szó, hanem a minőségről.”

andretti-szelcsat (1)

„Anélkül, hogy neveket mondanék, vannak csapatok, amelyek kínlódnak, a teljesítmény és a csapatmenedzsment terén egyaránt” – mondta, s ha nem is mondott neveket, nem nehéz kitalálni ki(k)re gondolhatott. Ben Sulayem emellett az amerikai jelenlét erősödésének hatására is kitért:

„Képzeljék el a hatást, három versenyünk van Amerikában, hatalmas rajongótáborunk van, de nincs igazi amerikai csapatunk. Nagyon örülök, hogy jön a Ford, de képzeljük el, hogy a GM is itt van, és képzeljük el, hogy több amerikai versenyzőnk van!”

Ben Sulayem ezt követően hitet tett amellett, hogy a lehető legnagyobb a béke az FIA és az F1 vezetése között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: