DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
F1

Alonsónak nem volt szerencséje – szerinte a csoportos megoldás működne

A spanyol szerint az első tízbe került volna, ha nincsenek ennyien előtte – pártolná a csoportokra osztást Monacóban, hiszen nem csak a forgalom lenne elkerülhető, de több minden látható lenne a közvetítésben.

Már a Q1-ben távozni kényszerült Fernando Alonso a Monacói Nagydíj időmérőjén – a spanyol mindössze a 16. helyet szerezte meg, míg csapattársa, Lance Stroll a 14. rajtkockából vághat neki a vasárnapi nagydíjnak. A spanyol szerint egy ilyen szűkös pályán a legnagyobb tényező a szerencse – ám a mai napon nem állt az ő oldalukra. A Formula.hu jelenlétében így összegezte a korai kiesését a kétszeres világbajnok:

„Forgalomba kerültem. Szerintem elég jó volt az autónk ahhoz, hogy a hetedik-nyolcadik helyet megszerezzük – azonban sajnos rosszkor kerültem rossz szituációba. Ez Monaco: nehéz egy tiszta kört teljesíteni. A 11-es kanyarban nagyjából három tizedet vesztettem, mert valaki volt előttem – az utolsóban pedig két tizedet, mivel hárman pont akkor készítették elő a gyorskörüket. Senkit sem akarok hibáztatni, mert nem tudnak csak úgy eltűnni az utolsó kanyarból… Szimplán szerencsétlen volt a mai napom.”



„Ha az az öt tized nem marad benne a körömben, az első lettem volna a Q1-ben. Senki sem maximalizálta a tempóját az első etapban, mindenki csak át akart jutni a Q2-be. Sajnos ez nekünk ma nem sikerült, de már semmit sem tudunk tenni.”

A fejlesztéseken a fókusz

Alonso elárulta: a fő célja a futamon, hogy komolyabb sérülés nélkül fejezze be a Monacói Nagydíjat, utána pedig szeretne a soron következő Kanadára koncentrálni: „Megpróbálok törés nélkül célba érni az autóval – az évnek ezen szakaszában minél több fejlesztést igyekszünk felrakni, ennek a megakasztása pedig nem lenne előnyös. Így igyekszem épségben befejezni a futamot, és Kanadába jobban felkészülve szeretnék megérkezni.”

Csoportokra bontás a monacói időmérőn

Régóta kérdés, hogy az F2-höz és az F3-hoz hasonlóan a csúcskategóriában is két csoportra bontanák a mezőnyt – ezzel kiküszöbölve a feltorlódást és a feltartások számát. Alonso erről így vélekedett: „Ez arról is szól, hogy szerencsésen jön-e ki a lépés valakinek, vagy sem. Tavaly mázlim volt – a Q1-ben és a Q2-ben kicsit fejlődtem, a végén pedig a második helyet szereztem meg, talán még a topcsapatok közül is estek ki korábbi szakaszokban.”

„Most viszont mi jártunk így, sőt, Checo is csak a 18. pozícióba került. Monaco erről szól, ide egy nagy adag szerencse is kell, ami ma nekünk nem volt meg” – fogalmazott a spanyol, majd a csoportokra bontásról így véleményezett: „Jó lenne, hiszen Monaco annyi izgalmas pillanatot hoz, hogy rengeteg mindenről lemaradunk – érdekes lenne mindenki körét élőben látni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: