DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 3. hétfő
F1

Miért nem csütörtökön kezd az F1 Monacóban?

Sok éven keresztül volt speciális az F1-es Monacói Nagydíj programja, de ez mára a múlt homályába veszett. Miért változtattak a hagyományokon?

Egészen 2021-ig csütörtökön tartották az első és második szabadedzéseket a Monacói Nagydíj során: a péntek szünnap volt, hogy a mezőny élvezhesse a különleges helyszín előnyeit. Az F1 viszont 2022-re úgy döntött, hogy eltörli ezt a hagyományt, és a hercegségben is a megszokott menetrend szerint bonyolítja le a programot.

4-saturday-montecarlo-2023_resize



A változtatás mellett szóló legfőbb indok az egyre sűrűbb naptár volt: így is iszonyatos mennyiségű napot töltenek a különböző helyszíneken a csapatok, ráadásul az egyre több futam miatt egyre több a duplázás és akár triplázás is, vagyis amikor két, vagy akár három egymást követő hétvégén is versenyeket rendeznek.

Idén például ha a hagyományos lebonyolítás szerint zajlott volna a monacói program, akkor szerdán már sajtóbeszélgetéseket kellett volna tartani a helyszínen úgy, hogy vasárnap még Imolában versenyzett a mezőny.

 

Megoldhatatlan probléma

Arra jelenleg egyszerűen nincsen hely és lehetőség, hogy Monaco megkapja azt a privilégiumot, hogy biztosan nem rendezhetnek futamot az előtte lévő hétvégén, így pedig olyan öldöklő az iram, hogy az a versenyzők és a csapattagok számára sem fenntartható. 

Egyábként sincs már akkora jelentősége a pénteki szabadnapnak Monacóban, hiszen a száguldó cirkusz tényleg mindenhova ellátogat a világon (nem olyan különleges a monacói éjszakai élet mondjuk Las Vegashoz képest), és sok versenyző amúgy is Monacóban lakik: egyszerűen nagyobb az igény egy plusz üres napra, mint egy félig üresre a hercegségben.

Mivel a versenynaptár nem hogy lazulni, hanem elképzelhető, hogy tovább feszülni fog a jövőben, így nem számíthatunk arra, hogy az előttünk álló években visszatérne az F1 a csütörtöki monacói szabadedzésekre.

A csütörtök azonban így sem üres: az F2 és az F3 szabadedzéseit ekkor rendezik a hercegségben.

A teljes hétvégi menetrend a tv-közvetítésekkel együtt ezen a linken található!

A hétvégét beharangozó videónk a YouTube-csatornánkon érhető el:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: