DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F1

Leclerc az élen péntek este, szenved a Red Bull

A második F1-es szabadedzést is Charles Leclerc zárta az első helyen, a Ferrari és a McLaren gyors, a Red Bull még keresi a csúcsformáját péntek este.

Az első szabadedzésen rengeteg hibát, problémát láthattunk a mezőnytől, az volt a kérdés, hogy a második imolai gyakorlásra sikerült-e ezeket megoldaniuk a csapatoknak. Egynek biztosan nem: a Williams az első edzésen megállt Alexander Albon alatt, és a csapat az ő, valamint Logan Sargeant autóját is szerelte még az FP2 alatt is – jóval kevesebb kört tudtak megtenni a többiekhez képest, egyértelműen ők a nap vesztesei.

De hogy kik a nyertesei, az nem világos: ugyanis a McLaren és a Ferrari is kiváló tempót produkált pénteken, és egy körön mindketten pontosabbnak, kezelhetőbbnek tűntek, mint a Red Bull.

A lágygumis időmérős szimuláció végül Charles Leclerc-nek és Oscar Piastrinak adta ki leginkább, így a monacói zárta az élen a napot az ausztrál előtt, de Lando Norris köre is jó lehetett volna akár az első helyre is, ha az utolsó kanyarban nem csúszik ki a fehér vonalon kívülre – ez egyébként probléma lehet még holnap, nagyon könnyű kiszélesíteni az ívet, amiért köridőket törölhetnek majd.

f1-leclerc-ferrari-imola-2024



Norris mellett Carlos Sainz egyik lágygumis próbálkozása sem sikerült hibátlanra, így ő lemaradt az említettektől (bár közepes gumikon 3 ezredmásodpercre volt Leclerc-től), a Red Bullok viszont szenvedtek: továbbra is a középső szektor az RB20 ellensége, az első részen tudott lila szektort futni Max Verstappen, de aztán jelentős hátrányt szedett össze a McLarenhez és a Ferrarihoz képest is, így végül a top ötbe sem fért be, ahogy Sergio Perez sem. Nehéz vezetni egyelőre a Red Bullt, a középső szektorban pedig nagyon nehezen akar befordulni az autó, amivel jelentős időt veszítenek.

A továbbfejlesztett Mercedes is váratlanul erős tempót produkált egy körön, de náluk láttunk már hasonlóan biztató péntek után teljes szétesést a folytatásban, így kezeljük fenntartásokkal a produkciót – ahogy egyébként Yuki Tsunoda és a VCARB parádéját is, hiszen a japán az elképesztő harmadik időt repesztette az FP2 során.

Összességében tehát a Ferrari kezdett legjobban, hiszen Leclerc mindkét edzést az élen zárta, de a McLaren tempója is elég lehet akármire, míg a Red Bull egyelőre nem olyan stabil, nem olyan nyugodt, mint ahogy megszokhattuk – a hétvége első napja alapján ezúttal is benne van a levegőben, hogy a két fő üldöző elkaphatja a világbajnokot.

A középmezőny helyzete nehezebben értelmezhető, az Aston Martin egyelőre meglehetősen csendesnek tűnik, a Haasnál Nico Hülkenberg jól betalált egy körön, és talán ismét ő, valamint az említett Tsunoda tűnik a legmagabiztosabbnak ebből a körből.

A sor végén a Stake és a Williams battyog, a grove-iak műszaki hibákkal teletűzdelt napot teljesítettek. 

 

Az F1-es Emilia-romagnai Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

1. Charles Leclerc Ferrari 1:15,906
2. Oscar Piastri McLaren +0,192
3. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +0,380
4. Lewis Hamilton Mercedes +0,391
5. George Russell Mercedes +0,405
6. Carlos Sainz Ferrari +0,517
7. Max Verstappen Red Bull +0,541
8. Sergio Perez Red Bull +0,645
9. Nico Hülkenberg Haas +0,920
10. Fernando Alonso Aston Martin +0,932
11. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,061
12. Lando Norris McLaren +1,074
13. Lance Stroll Aston Martin +1,085
14. Esteban Ocon Alpine +1,102
15. Pierre Gasly Alpine +1,158
16. Valtteri Bottas Stake +1,182
17. Kevin Magnussen Haas +1,223
18. Alexander Albon Williams +1,229
19. Guanyu Zhou Stake +1,700
20. Logan Sargeant Williams +1,942
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: