DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 5. péntek
F1

„Ha botrány van, mindenkit az érdekel”

Newey távozásának egyik oka Horner, és senki nem tudja magát függetleníteni egy csapaton belüli botránytól – állítja a kémbotrányt a McLarennél megélő mérnök.

A korábban éveken át a McLarennél dolgozó, jelenleg viszont már a médiában tevékenykedő Marc Priestley egy online sportfogadásokra specializálódó oldalnak adott egy interjút, amelyben többek között a Red Bullnál zajló folyamatokra is kitért. Az úgynevezett Horner-ügyet és annak folyományait Priestley ahhoz a bő másfél évtizeddel ezelőtti időszakhoz hasonlította, amikor a wokingiak színeiben élte át a kémbotrányt:

„Ezt a helyzetet a Red Bullnál csak ahhoz tudom hasonlítani, amikor egy olyan csapatnál dolgoztam, amellyel a nagyobb sztorik nem a versenypályán történtek. Egy F1-es csapat sosem akar ilyen helyzetben lenni, mert ez a történet uralja a híreket.”

horner-newey-1



„Ha mérnökként dolgozol a csapatnál, akkor legalább a garázsban koncentrálhatsz, és segíthetsz nagyszerű eredményeket elérni, de amikor hazamész, és bemész a kocsmába, mindenki csak erről akar majd beszélni” – fejtette ki Priestley, majd így folytatta:

„Mindenki Hornerről vagy esetemben a kémbotrányról akar kérdezni, inkább a kulisszák mögötti dolgokat látod az újságok címlapjain, mintsen a pályán elért eredményeket. Ha győztes csapatban dolgozol, akkor az eredményekkel szeretnél dicsekedni, mindenki más viszont a konfliktusikról vagy a politikáról akar beszélni. Ez pedig elvonhatja a figyelmet.”

horner-newey-2

Priestley szerint a csapaton belüli dinamikákat tekintve nehezen feltételezhetjük, hogy Adrian Newey távozásának nincs köze Hornerhez: „Eléggé biztos vagyok benne, hogy Adrian Newey távozásának egyik oka Horner. Viszont ő is majdnem 20 éve ott van, és a 2026-os szabályváltozások közeledtével lehet, hogy máshol akar kihívást. Nincs kétségem afelől, hogy mivel az ő korában könnyen visszavonulhatna, könnyebb volt számára a Red Bulltól távozni.

„De ostobaság lenne azt állítani, hogy Horner nem oka annak, hogy Newey elhagyja a Red Bullt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: