DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Komoly pénzt tettek a 2026-os Török Nagydíjra

Komoly pénzügyi kockázatot vállalt az Istanbul Park új üzemeltetője: ha 2026-ban nem rendeznek F1-es nagydíjat Törökországban, jelentős összeget fizet ki a szövetség felé.

A török Habertürk arról számolt be, hogy a Can Holding leányvállalata, a Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. lesz az összesen kilenc Török Nagydíjnak otthont adó Istanbul Park új üzemeltetője, ahol 2026-tól kezdve ismét szeretnék vendégül látni a királykategóriát.

istanbulpark-1



A pályát a cég 30 évre kapta meg összesen 117,8 millió dollárért, azaz mintegy 43 milliárd forintért cserébe, ám a szerződés tartalmaz egy garanciát azt illetően, hogy az F1 tényleg visszatér az országba. A hírek szerint ugyanis 2026-tól kezdve minden évben, amikor nem rendeznek itt nagydíjat, az F1-es jogdíj egynegyedét kell kifizetni kompenzációként a török szövetségnek, a TOSFED-nek.

A 2026-os dátumot azért választották ki, mert több jelenlegi helyszín, így Spa, Monaco, Monza, Mexikó, Imola, Zandvoort, Sanghaj és Las Vegas szerződése is lejár 2025 végén, ami jó esélyt teremt az új, illetve visszatérő pályák számára. Az F1 illetékesei várhatóan a közeljövőben látogatást is tesznek az Istanbul Parkban. pályán, most, hogy az üzlet megköttetett, mivel több versenypálya számára 2025 végén lejár a versenyek megrendezésére vonatkozó szerződésük.

istanbulpark-2

Az üzlet egyik kulcsszereplője Lale Cander, a Pirelli törökországi vállalatának vezetője, aki a Miami Nagydíjat hozta fel példaként arra, hogy milyen előnyökkel járhat egy város, illetve egy ország számára a nagydíjrendezés: „Az Istanbul Park komoly vonzerővel bír majd. Az F1 egy rendkívül tekintélyes szervezet, s bármelyik országban is rendez versenyt, óriási mennyiségű pénzt hagy ott, és növeli az ország presztízsét.”

„Képzeljék el, amikor legutóbb Miamiban nagydíjat rendeztek, az négy nap alatt 450 millió dollárt hozott a városnak” – mondta Cander, aki azt is hangsúlyozta, hogy együtt dolgoznak a török szövetséggel annak érdekében, hogy meg tudják valósítani a kitűzött célt, és természetesen nem csak az F1-et veszik célba:

istanbulpark-3

„A Formula–1 mellett más versenyeket is el fogunk hozni az Istanbul Parkba. A pálya évekig zárva volt a hazai versenyzők előtt is, de mostantól ők is használhatják a pályát. Az Istanbul Park egy nagyon jó projekt lesz Törökország számára.”

istanbulpark-4

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: