DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Pályabejárás pipa, de vezethet is Sainz?

Szerdán kerékpárral már megtett egy kört a melbourne-i F1-es pályán, és a Ferrari arra számít, hogy autóba is ülhet a spanyol.

Két héttel ezelőtt Carlos Sainz a vakbélgyulladása miatt kénytelen volt kihagyni a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat. Dzsiddában már szerdán rosszul érezte magát, s bár csütörtökön a szabadedzéseken autóba ült, a pénteki harmadik tréning előtt mégis visszalépett, hiszen műtétre szorult.

f1-sainz-dzsidda-ferrari-1



A Ferrari versenyzője már a szombati futamra visszatért a szaúdi paddockba, a napokban pedig elutazott Melbourne-ben azzal a szándékkal, hogy rajthoz álljon a hétvégi F1-es Ausztrál Nagydíjon. Emlékezhetünk rá: Alexander Albon 2022-ben a monzai vakbélműtétje után három héttel már versenyzett Szingapúrban – igaz, utólag beismerte, hogy nem volt százszázalékos formában (jóllehet, a thai-brit pilótánál viszont léptek fel komplikációk az operáció során).

Sainz szerdán már a pályára is megérkezett, s a helyszínen készült fotók tanúsága szerint egy kerékpár nyergében ejtette meg az ilyenkor szokásos pályabejárást az Albert Parkban.

A Ferrarinál pedig a jelek szerint arra számítanak, hogy a bahreini évadnyitón dobogóra álló pilótájuk vezetni is fog az Ausztrál Nagydíjon. „Carlos két napja itt van Melbourne-ben, és rendben. Arra számítunk, hogy vezethet” – fogalmazott a Scuderia egyik képviselője, de hasonlót olvashatunk a maranellóiak mai előzetes sajtóközleményében:

„A várakozások szerint Carlos Sainz visszaülhet az autóba, miután Dzsiddát vakbélgyulladás miatt kihagyta. Ő és csapattársa, Charles Leclerc minden valószínűség szerint a mezőny elejében fognak harcolni, ahogy tették az első két forduló során is” – tették hozzá a várakozásaikat is a Ferrarinál.

Persze a végső döntést majd csak a csütörtöki orvosi tesztek hozzák meg: mint arról már írtunk, főként a reflexeit fogják majd tesztelni, emellett a mozgását is megnézik majd, például az autóból való kiszállását, kiszabadulási idejét mérik – tíz másodperc alatt kell kikötnie magát, kiszednie a kormányát, elhagynia az autót, és visszatennie a kormányt a helyére. 

A Szaúd-Arábiában Sainz helyére beugró és remek hetedik helyet szerző Oliver Bearman is jelen van Ausztráliában, hiszen a Formula-2-es mezőny is elkíséri a száguldó cirkuszt a melbourne-i fordulóra, de állítólag a Ferrarinál és a Prema Racingnél is arra számítanak, hogy a 18 éves pilótának ezúttal tényleg az F2-ben lesz feladata.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: