DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Megváltozott a filozófiánk a bajnokság megközelítésére” – Alonso

Hátrébb zárták az első futamot, mint tavaly, ám Alonso így is elégedett – a spanyol szerint az elképzeléseik szerint indul a 2024-es év, és a szezon második felében zárkóznának fel az élcsapatokhoz.

Tavaly a pódium legalsó fokán ünnepelhette a szezonnyitó futamot Fernando Alonso, ám az idei Bahreini Nagydíjat a kilencedik helyen zárta – az Aston Martin 2023-as álomszerű kezdése 2024-ben nem ismétlődött meg, ám a spanyol veterán szerint ez nem érte váratlanul az alakulatot.

„Egyáltalán nem lepett meg, a szimulációink is a kilencedik helyet mutatták reálisnak. Kényelmes helyünk volt a pályán – a McLarenek 18 másodperccel voltak előttünk, míg a Sauberek 28 másodperccel mögöttünk, így senkinek sem csöppentünk bele a versenyébe.”



„Kevés a tempónk, a tegnapi körünket pedig alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy miért voltunk olyan gyorsak. A futamunkban semmi váratlan nem történt – az időmérős teljesítményünk volt kirívó” – fogalmazott a kétszeres világbajnok.

Mire számít Szaúd-Arábiában?

Ha a tavalyi sémából indulunk ki, Alonso szerint izgalmas erősorrend alakulhat ki Szaúd-Arábiában: „Kíváncsi leszek, hiszen egy teljesen más karakterisztikájú pálya lesz, az idei autót pedig csak Bahreinben teszteltük eddig. A következő lesz az első olyan futam, amikor egy másmilyen aszfaltcsíkon tudjuk kipróbálni a csomagunkat.”

„Az Astonon kívül az a csapat, akiknek hasonlóak az erősségeik a tavalyi autóhoz képest, az a Ferrari: a második leggyorsabbak voltak ma, ami tavaly is így volt, ekkor egyedül Leclerc technikai hibája hiúsította meg a pódiumra való esélyüket. Azonban ez most összejött. Szaúd-Arábiában pedig az Aston és a Mercedes volt az előző évben erősebb a Ferrarinál – ezért izgalmas lesz, hiszen mi is és a Mercedes is jól kezdtük ezt az évet, de ettől függetlenül a Red Bull fog dominálni.”

Átgondolt megközelítés

A tavalyi mélyrepülés elkerülése érdekében az Aston Martin összeszedettebben tervezte meg a 2024-es szezonját – árulta el Alonso. A spanyol így fogalmazott a csapat hozzáállásáról: „Januárban jártam a gyárban, már ekkor realisztikusok voltak az elvárásaink ezzel az évvel kapcsolatban. Teljesen megváltoztattuk a filozófiánkat a bajnokság megközelítésével kapcsolatosan – az előző szezonban mindent az erős kezdésre tettünk fel, ami miatt nem voltunk képesek reagálni az élcsapatok gyors fejlődésére.”

„Idén nagyobb reményeket fűzünk a szezon második feléhez, bár erről még a következő hetekben meg kell erősítenünk saját magunkat. Magabiztos vagyok, elégedett, és az történik, amire számítottunk. Ott kezdtük el ezt az évünket, ahol tavaly Abu Dhabiban abbahagytuk – a McLaren 2023-as fejlődéséhez hasonlót szeretnénk produkálni idén.”

Az autó ismerete

Alonso szerint célzottan tudtak fejleszteni az autójukon – így azzal is tisztában vannak, hogy mik a gyengeségeik, ám pár versenyhétvégének még el kell telnie, hogy teljesen egyensúlyba hozzák az AMR24-et:

„A tempónk összességében javult, a magas sebességű kanyarokban sikerült gyorsulnunk – ez persze minimálisan az alacsony tempójú kanyarjaink rovására ment. Ezt még ki kell elemeznünk, hiszen eléggé korlátozott tesztelésünk volt az erős szél miatt. Sokat változott az autónk koncepciója, így szükségünk lesz néhány futamra, hogy stabilizálni tudjunk mindent rajta.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: