DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Miért szombaton rendezik az idei első F1-es futamokat?

A Bahreini és a Szaúd-arábiai Nagydíj is szokatlan időpontot kapott – elmondjuk, mi ennek a magyarázata.

Noha a Formula-1 első évtizedeiben nem számított ritkaságnak, hogy nem vasárnap rendeztek egy adott versenyt, tavaly a Las Vegas-i Nagydíj helyi idő szerint szombat esti rajtja csaknem 40 éves sorozatnak vetett véget.

Idén viszont már nemcsak a harmadik amerikai viadalt, hanem az idény első két állomását, a Bahreini és a Szaúd-arábiai Nagydíjat is szombaton rendezik majd meg. De mi a szokatlan időpont oka?

A magyarázat a Ramadánhoz köthető: ez az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amely alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben.

f1-bahrein-start-2023



Idén a Ramadán március 10-én, vasárnap indul. Mivel a böjti időszakot mindenképp szerette volna elkerülni az F1, ahogy azt is, hogy a bahreini és a dzsiddai versenyeket az év különböző időszakában rendezzék, előálltak azzal a megoldással, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíjat szombaton, a Ramadán kezdete előtti napon, március 9-én rendezzék meg.

Ez viszont magával hozta azt is, hogy a szahíri nyitányra is szombaton kerüljön sor, mivel logisztikailag nehéz feladat elé állították volna a mezőnyt azzal, ha a vasárnap esti futamot követően a szerdai sajtónapra már Dzsiddában kellett volna lennie minden felszerelésnek. Így került a Bahreini Nagydíj március 2-ra, szombatra, ami két évtizede a legkorábbi idényrajt az F1-ben.

Érdekesség, hogy ennek köszönhetően a szezon tulajdonképpen már februárban elindul, hiszen február 29-én, csütörtökön kerül sor az első két szabadedzésre. Az egyetemes autósport rajongói számára a szombati bahreini futam viszont azzal a kényelmetlenséggel is jár, hogy így az egybeesik az Endurance-vb (WEC) katari évadnyitójával, amelyet szintén szombaton rendeznek…

A teljes 2024-es F1-es versenynaptárt és annak további érdekességeit korábban egy videóban szedtük össze, amely a YouTube-csatornánkon megtekinthető:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: