DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Hamilton nem garancia a sikerre a Ferrarinál”

Az egykori F1-es csapatalapító Giancarlo Minardi nem ért egyet Hamilton leigazolásával: ő vagy Sainzt tartotta volna meg, vagy egy fiatallal helyettesítené.

Az elmúlt időszak kétségkívül legnagyobb horderejű Formula-1-es átigazolását múlt héten jelentették be, amikor kiderült, hogy Lewis Hamilton 2025-től a Mercedest elhagyva a Ferrari pilótája lesz. Ezzel a sportág történetének legeredményesebb versenyzője igazol a legsikeresebb csapathoz, ennek ellenére Giancarlo Minardi, az egykori F1-es istálló alapítója nem ért egyet a lépéssel:

f1-hamilton-ferrari-1_1



„Ha marketing szempontból nézzük, briliáns művelet volt, szóval le a kalappal John Elkann előtt” – nyilatkozta a Quotidianónak. „De ha magáról a Formula-1-ről beszélünk, akkor már változik a helyzet. Rengeteg eltérő dimenzió van. Nem vagyok naiv, értem az indokokat az általam kereskedelminek tekintett megállapodás mögött egy hétszeres világbajnok és a vörösök között. Találkozik a mítosz és a legenda.”

„Ugyanakkor… Ha az autósportról beszélünk magában, nem választottam olyasvalakit, mint Hamilton” – fogalmazott Minardi, aki leszögezte: nem Hamilton életkorával van gondja. „Esküszöm, hogy az indoklásomnál egyáltalán nem számít az anyakönyvi iroda. Fernando Alonso még Lewisnál is idősebb, mégis nagyon erős. És Hamilton is még mindig versenyképes.”

Az egykori F1-es csapatalapító szerint a Scuderiánál eddig és most sem a versenyzők jelentik a gondot, a sikerességhez mindenekelőtt egy ütőképes autó kellene: „Fel kell tennünk a kérdést magunknak: az évek során a Ferrari azok miatt veszített, akik az autót vezették? Nem, nem a volán mögött ülők miatt maradtak egy egész generáción keresztül világbajnoki címek nélkül.”

f1-hamilton-leclerc-ferrari

„Ebből pedig következik, hogy Hamilton sem garancia a sikerre. Ahogy Sebastian Vettel sem volt az. Az F1-ben alapvető fontosságú, hogy legyen alattad egy győztes autó. Egy házat sem a tetővel kezdesz el építeni, hanem az alapoktól.”

Minardi arra is rámutatott, hogy a Ferrari eddig Charles Leclerc-t tekintette az üdvöskéjének: „Vajon hogyan fogja ezt fogadni Leclerc? Úgy hosszabbítottak szerződést vele, hogy azt mondták, mindent rá tesznek fel. Egy hét eltelt, aztán egy olyan legendát raktak mellé, mint Hamilton… Mondjuk úgy, hogy több mint egy furcsaság van ebben a történetben.”

„Én mindenesetre én megtartottam volna Carlos Sainzt” – tette hozzá. „De lehet, hogy már van egy hosszú távú megállapodása Audi, amely 2026-ban fog beszállni. Mindenesetre akkor is egy fiatal tehetséggel helyettesítettem volna, nem egy 40 éves bajnokkal. Ha Lewis megnyeri a világbajnokságot a Ferrarival, én leszek az első, aki azt megünneplem. Csak kifejeztem a kétkedésemet, amely remélem, hogy alaptalan.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: