DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Jön az ítéletnap: amit a Horner-ügyről tudni lehet

Pénteken tartják a Red Bull F1-es főnökének meghallgatását, amely után eldőlhet a sorsa – összeszedtük az egyelőre homályos ügy részleteit.

Hétfőn robbantotta a bombát a holland De Telegraaf és a német F1-Insider lap, hogy a Red Bull belső vizsgálatot indított a Formula-1-es istállót vezető Christian Horner ellen. A vizsgálatot egy külső szakértő bevonásával folytatja le az anyacég, sajtóértesülések szerint pedig pénteken kerül sor a felek találkozójára és meghallgatására.

 

Mik a vádak Horner ellen?

A Red Bull csupán annyit közölt a hivatalos kommünikéjében a De Telegraaf számára, hogy „nem megfelelő, vétkes viselkedés” miatt indult a vizsgálat Horner ellen. A holland lap értesülései szerint egy alkalmazott fogalmazott meg ilyen súlyos vádakat az F1-es csapatvezető ellen.

f1-horner-redbull-2_1



Hogy ez pontosan mit takar, arról egyelőre csupán találgatások vannak. Maga a Red Bull a közleményében kiemelte a vizsgálat ténye mellett, hogy rendkívül komolyan veszik az ilyen ügyeket, viszont a vizsgálat lezárulta előtt „nem lenne megfelelő érdemi kommentárt” fűzniük a történethez.

 

Mit mond maga Horner?

Maga az érintett sem kommentálta még érdemben az ellene zajló vizsgálatot, csupán a De Telegraafnak mondott annyit, hogy „határozottan cáfolja” a felhozott vádakat. A német és a brit média szerint mindenesetre Horner ügyvédeket fogadott a pénteki meghallgatás előtt.

 

Mi történhet Hornerrel?

Ha a külső szakértővel lefolytatott vizsgálat arra jut, hogy a csapatvezető vétkes, az alighanem Horner F1-es karrierjének végét is jelentheti. Meg nem erősített sajtóhíresztelések szerint egyébként a Red Bull arra is megkérte őt, hogy magától mondjon le, erre azonban az 50 éves szakvezető nem volt hajlandó.

Fontos kiemelni, hogy a Red Bull Racing F1-es alakulatánál Horner nemcsak főnök, hanem vezérigazgató is, azaz ő az első ember a ranglétrán. Ellenben a tulajdonos anyavállalat, a Red Bull természetesen elmozdíthatja őt a pozíciójából. A céget a két alapító fiai, Mark Mateschitz és a thai Chalerm Yoovidya tulajdonolják 51-49 százalékos arányban.

f1-horner-redbull-1

Mikor ismerhetjük meg a döntést?

A találkozóra elvileg pénteken kerül sor, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyből meg is születik az ítélet, azt pedig pláne nem, hogy azt a nyilvánosság tudtára is adják.

Ugyanakkor szintén sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy napokon belül eldőlnek a dolgok, ugyanis állítólag a Red Bull szeretné lezárni az ügyet még a jövő csütörtökön, február 15-én esedékes csapat- és autóbemutatójuk előtt, amelyre árnyékot vethetne, ha még folyamatban lenne a vizsgálat.

 

Ki válthatja Hornert?

Amennyiben esetleg úgy dönt a Red Bull, hogy igazolást nyernek a vádak és így Horner személye már nem összeegyeztethető a vállalat értékeivel, csaknem két évtizedes regnálás után távozhat a csapatfőnöki székből. Persze ez egyelőre még csak feltételezés, természetesen akár pozitív kimenetele is lehet a vizsgálatnak.

Bár még az ő sorsa sem dőlt el, mint arról írtunk, az Auto Motor und Sport úgy tudja, ebben az esetben a jelenlegi sportigazgató és kvázi csapatmenedzser, Jonathan Wheatley lehet a befutó. Azaz a Red Bull házon belül léptethet elő valakit, nem pedig kívülről igazol új főnököt – pedig a korábbi F1-es vezérek közül például Mattia Binotto, Günther Steiner és Otmar Szafnauer is elérhető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: