DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Baumgartnert méltatta a VCARB új főnöke Las Vegasban

Baumgartner Zsoltról is beszélt első csapatfőnöki bevetése alkalmából a Visa Cash App RB vezére, Laurent Mekies, akinek csak jó emlékei vannak honfitársunkról.

Toro Rosso volt, Alpha Tauri lett, az idei évtől pedig Visa Cash App RB néven fut az F1-ben az a faenzai istálló, amelyet 2006 előtt Minardi néven ismert a világ. A különítmény nagy megújulásának jegyében új vezetők is érkeztek az alakulathoz: a csapatfőnöki poszton például a 18 évig regnáló Franz Tostot a francia Laurent Mekies váltotta fel, aki gyakorlatilag visszatért az együtteshez, ahol a Minardi-érában versenymérnökként, a Toro ROsso-korszak kezdetén pedig főmérnökként tevékenykedett.

Az F1 legújabb csapatfőnökének erős magyar kötődése is van, hiszen 2004-ben versenymérnökként Baumgartner Zsolt legközelebbi kollégája volt. Mekies soha nem felejti el megemlíteni az első magyar F1-es pilótát és ezt bizonyította az első hivatalos csapatfőnöki bevetése alkalmával, a VCARB 01 típusjelű konstrukció magyar idő szerint péntek hajnalban, Las Vegasban tartott prezentációja alkalmával is.

f1-mekies-bayer



„Csak és kizárólag jó emlékeim vannak Zsoltról, akivel sok-sok évvel ezelőtt, gyakorlatilag ennél a csapatnál dolgoztunk együtt” – felelte Mekies, amikor Aaron Deckers, a Formula.hu-val együttműködő RacingNews365 újságírója arról kérdezte: milyen érzés csapatfőnökként visszatérni a korábbi állomáshelyére. A szakember hozzátette: „Az első dolog, ami megütött, az az, hogy amikor tíz év után visszatértem ide, nagyon sok olyan emberrel találkoztam itt, akik már akkor is itt dolgoztak, amikor Zsolt itt versenyzett két évtizeddel ezelőtt. Sok új arc is van és az volt az első benyomásom, hogy hihetetlen tehetség rejlik ebben a csapatban.”

Mekies 2013 végén távozott a Toro Rossótól és az FIA-nál folyatta pályafutását előbb biztonsági igazgatóként, majd versenyigazgató-helyettesként. 2018 szeptemberében igazolt a Ferrarihoz, ahol sportigazgatóként kezdett, majd csapatfőnök-helyettesként és versenyigazgatóként tevékenykedett. Mint a francia szakember elárulta: nem is álmodott arról, hogy egy napon csapatfőnök lesz az F1-ben.

„Azt gondoltam akkoriban és valamennyire még mindig úgy gondolom, hogy versenymérnöknek lenni a legjobb dolog a világon. Az volt az álmom, de komolyra fordítva a szót, hihetetlen emberekkel dolgozhattam együtt az évek során, nagyon jó főnökökkel és kollégákkal. Nekik köszönhetően fejlődhettem, javulhattam. Ez az egész az emberekről szól és szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan környezetben dolgozhatok, ahol a színvonal roppant magas, ahol ilyen magas koncentrációban van jelen a tudás és a tapasztalat” – mondta Mekies.

 

Rövid idő alatt nagy változások

A nagy átalakulás jegyében a VCARB két központtal működik tovább: eddig egy kisebb aero-részleg állomásozott az angliai Bicesterben, akiket átköltöztetnek Milton Keynesbe, hogy közelebb legyenek a nagyobbik Red Bull-csapathoz. Az ottani központot az év végéig kibővítik, így párhuzamosan zajlik majd a tevékenység Faenzában és az angliai létesítményben. Noha az F1-es közvélekedés szerint a „kétlakiság” általában hátrány, Mekies szerint hatékony kommunikációval ez nem jelenthet problémát. A szakember elárulta azt is, hogy nagy erőkkel dolgoznak a csapat megerősítésén: Alan Permane és Tim Goss érkezését már bejelentették, de az új csapatfőnök szerint hamarosan további szakemberek érkezéséről fognak beszámolni.

Mekies saját bevallása szerint az idei évad első felében a változások miatt a csapatnak komoly kihívásokkal és gyaníthatóan nehézségekkel kell szembenéznie, ezek azonban olyan áldozatok, amelyek közép- és hosszabb távon kifizetődnek majd. 

„Rövid idő alatt hajtottunk végre jelentős változásokat, mert tudtuk, hogy erősebb alapokra van szükség ahhoz, hogy elérjük a középtávra kitűzött céljainkat. A változások miatt arra számítunk, hogy az évad első fele nehéz lesz, hiszen az embereknek össze kell szokniuk, rá kell érezniük az új irányvonalra, ezt a folyamatot pedig nem lehet lerövidíteni. Annak tudatában léptük mindezt meg, hogy ezekre szükségünk van a céljaink eléréséhez” – fogalmazott a Daniel Ricciardót és Yuki Tsunodát foglalkoztató, 2023-ban a konstruktőri tabella 8. helyén záró egylet új vezére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: