DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Gokart vs. e-sport – Így készül Gasly és Ocon a szezonra

Pierre Gasly volt csapattársát is bevonta F1-es felkészülésébe. Ő nem akar célokat megfogalmazni, Esteban Ocon megemlítette azért a monacói dobogót.

A Formula-1 téli szünete sem jelenti azt, hogy a versenyzők leállnának – Pierre Gasly korán kezdte a felkészülést második alpine-os szezonjára, sőt igazából le sem állt. A karácsonyi-újévi időszakban alacsony intenzitással edzett, aztán az év második napján belevágott a kemény és szisztematikus tréningbe.

„Január 2-án, Dubajban elkezdtem az edzőtábort” – beszélt szünetéről Gasly az Alpine közleményében az A524 bemutatása apropóján. „Csodálatos sportolókkal kereszteztük egymás útját az edzőközpontban, mint Ronaldo, az Arsenal focistái, sőt Yuki Tsunoda. Produktív volt, remek formában vagyok az új szezonra.”



Gasy egy új elemmel egészítette ki felkészülését – a gokartozással: „Már pár éve terveztem többet gokartozni, de erre nem mindig egyszerű időt találni a sok utazás miatt. Dubajban már tavaly gokartoztam, most pedig a hozzáadtam a holtszezon edzésrutinjához. Nagyon szeretem, kiváló mód formában maradni, köridőre összpontosítani és versenyképességet gyakorolni. Januárban Yukival is mentünk, remek volt arra, hogy meglegyen a megfelelő szemlélet az érzet.”

Gasly nyerni akar – de türelmesnek kell lennie

„Sokkal otthonosabban érzem magam, mint 12 hónappal ezelőtt” – beszélt arról, hogy míg egy éve új terepre merészkedett az Alpine-ra váltással, második szezonjára már ismerős közegben készül. „Már jól ismerek mindenkit, akivel együtt dolgozom, ismerem a folyamatokat és azt, hogyan kell kihozni a legjobbat a körülöttem levő emberekből és magamból. A tavaly létrehozott alapokra építhetünk, és úgy érzem, bízom a körülöttem levő csapatban.”

Az ilyenkor megszokott sablonkérdésre – milyen céljai vannak a következő szezonra – Gasly nem szívesen válaszol anélkül, hogy egy métert megtett volna az A524-gyel. Hosszútávú célja azonban nyilvánvaló: a győzelem az Alpine-nal.

„Sosem szeretek személyes célokat felállítani, amíg nem látom, mi áll a rendelkezésünkre. Ezek a dolgok a csomagon és a teljesítményem múlnak. Ha megkérdezik bármelyik F1-es versenyzőt vagy élsportolót, az lesz a válasza, hogy ’nyerni akarok’, de ez mindig bonyolultabb ennél. Türelmesnek kell lennünk és meglátnunk, hogy hol állunk az új autóval. Eddig csak terveket láttam és pár dolgot próbáltunk ki a szimulátorban” – mondta Gasly.

A monacói dobogó lebeg Ocon szeme előtt

A csapattársnak ez már ötödik szezonja lesz az Alpine-nal versenyzőként: Esteban Ocon arról beszélt, magas szintű bizalom épült ki a csapattal, ami a jó és rossz pillanatokban egyaránt erősebbé teszi őket.

„Erre építve az a célunk, hogy nagy dolgokat érjünk el együtt a szezonban. Természetesen az olyan pillanatok, mint a tavalyi monacói dobogónk, nagyszerű jutalmat jelentenek mindenki számára a csapatban. Természetes cél, hogy több ilyen szereplésünk legyen” – fogalmazott Ocon.

Ő is beszélt a téli felkészülésről: karácsony előtt megkezdte az alapozó és felmérő edzéseket, aztán Gaslyhoz hasonlóan az új évvel együtt máris belevágott az edzéstervben, amely Bahreinig folytatódik.

„Igazából ez az év egyedüli időszaka, ahol egymás utáni napokon edzhetünk megszakítás nélkül, így felépíthetek egy erős alapot, ami az év hátralevő részében segít engem. Fontos időszak, hogy fenntartsam az energiát, fitt és egészséges maradjak a zsúfolt, 24 versenyből álló szezonra. A programom fontos fázisa a jó étkezés és alvás rutinjának kialakítása.”

„Én e-sporttal is készülünk, Gran Turismóval, hogy megmaradjon a forma és a fókusz. Nagyszerű eszköz, hogy ne kopjon a gyors reakció a kerék a kerék elleni versenyzésben” – beszélt arról Ocon, hogy míg Gasly gokarttal, ő virtuálisan tartja lendületben a pilótafülkében szükséges kvalitásokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: