DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

„Teljesen másnak” érződik az új F1-es Ferrari

Néhány apró kulisszatitkot árult el a Scuderia nagykövete arról, milyenek a visszajelzések a szimulátorban – persze az igazság majd a pályán derül ki.

Azok után, hogy a 2022-ben bevezetett új szabályrendszer első szezonjában a Ferrari egy ideig futamgyőzelmeket szerzett és még a vb-címre is esélyes volt, a 2023-as évad komoly csalódást jelentett Maranellóban: noha Carlos Sainz szingapúri diadala révén ők tudták egyedül megtörni a Red Bull hegemóniáját, összességében visszaesett a produkciójuk, s nagy csatában a világbajnoki ezüstéremről is lecsúsztak a Mercedesszel szemben.

Éppen ezért a Scuderia az ígéretei szerint 2024-re „95 százalékban” átdolgozza az SF-23-ast – igaz, a sajtóhírek arról szólnak, hogy nem kívánják egy az egyben az elmúlt másfél szezont uraló Red Bull koncepcióját másolni.

f1-ferrari-2023-2



Arra még várnunk kell bő két hetet, hogy meglássuk az egyelőre Project 676 kódnév alatt futó új versenygépet, de a korábbi F1-es tesztpilóta, jelenleg a Ferrari nagyköveteként tevékenykedő Marc Gené elárult néhány apróságot az eddigi tapasztalatokról:

„Hogy optimisták vagyunk-e? Egyelőre annyit tudunk elmondani, amit a szimulátor mutat és amit a versenyzők éreznek a szimulátorban” – nyilatkozta Gené a Mundo Deportivónak. „Meg kell várnunk, hogy lássuk az autót a pályán, ami február 13-án fog megtörténni, aztán pedig az előszezoni teszten Bahreinben. A pályán látottak azok, amik végső soron eldöntenek mindent.”

„De tény, hogy tavaly ilyenkor már nem voltunk teljesen meggyőzve az autót illetően az alapján, amit a szimulátorban láttunk, és idén teljesen mások a benyomások.”

f1-ferrari-2023-1

Túl optimista várakozás lenne a Red Bull elleni vb-harc

Gené az esélyeket latolgatva elismerte: a Red Bull tavalyi fölényét látva optimista lenne azt gondolniuk, hogy fel tudják majd venni velük a versenyt, de abban hisz, hogy szintet léphetnek a 2024-es autóval:

„Nehéz ez, hiszen tavaly komoly különbség volt a Red Bull javára, és azt mondják, az idei autójuk sokkal jobb. Ők a favoritok, ez egyértelmű. Kissé optimista lenne azt mondani, hogy harcolni fogunk velük a világbajnoki címért, de azt igen, hogy tegyünk még egy lépést előre és még kitartóbban küzdjünk ellenük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: