DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

A világ legjobb pályájává tennék Barcelonát

Felveszi a kesztyűt Barcelona, és eszükben sincs belenyugodni a versenyük elvesztésébe: a Spanyol Nagydíj megnevezés nem érdekli őket, a világ legjobb pályájává tennék a Catalunyát.

Tegnapelőtt bejelentették, hogy 2026-tól Madridban rendezik az F1-es Spanyol Nagydíjat, méghozzá sajtóértesülések szerint nem kevesebb, mint évi mintegy 60 millió eurós jogdíjért. Ezzel az 1990-es évek eleje óta a versenynaptárban szereplő barcelonai futam jövője erősen megkérdőjeleződött, jóllehet Stefano Domenicali F1-vezér nem zárta ki, hogy a Circuit de Barcelona-Catalunya is új szerződést kap.

barcelona



A méregdrága madridi eseményt állítólg Stephen Ross milliárdos támogatja, aki nemcsak a Miami Nagydíj , hanem a Hard Rock Stadion és a Miami Dolphins mögött is áll, míg az El Mundo Deportivo szerint egy másik milliárdos, a világ egykori leggazdagabb embere – és jelenleg is a 10 legvagyonosabb közé tartozó –, Carlos Slim is benne van a projektben, aki Sergio Perez karrierjének felépítésében is oszlopos szerepet játszott.

Noha a madridi futam jogdíja durván kétszer akkora, mint amennyit Barcelona fizet a saját versenyéért, a katalán kormány üzleti minisztere, Roger Torrent egy rádióban úgy nyilatkozott, hogy nagyon optimista Barcelona 2026-ban lejáró szerződésének meghosszabbítását illetően:

barcelona-2

„Meggyőződésem, hogy meg fogjuk hosszabbítani a szerződést, hiszen kiváló a kapcsolatunk a Formula–1-gyel, így van mire alapoznunk. Két fantasztikus nagydíjunk lesz, a valaha volt legjobbak” – mondta Torrent, aki azt is leszögezte, hogy nem okoz problémát számukra a „Spanyol Nagydíj” név elveszítése.

A miniszter elmondása szerint hosszú távú szerződést szeretne a barcelonai helyszín számára, melyet illetően nagyszabású célt fogalmazott meg: „Korszerűsítjük a létesítményeket, az infrastruktúrát. Ennek itt az ideje, és Európa, sőt valószínűleg a világ legjobb állandó pályájává tesszük Barcelonát!”

barcelona-3

„Régóta zajlanak a tárgyalások, de csak a saját ritmusunkat követjük” – folytatta Torrent. „Az F1 és Katalónia kapcsolatát csak az F1 és Katalónia határozza meg. Semmi nem kényszerít minket sietségre, semmi nem növeli a nyomást rajtunk.”

„A nagydíjat megrendezzük 2024-ben, és ahogy azt maga Domenicali is elismerte, kiváló kapcsolatunkra építhetjük a hosszabbítást, ami meggyőződésem szerint meg fog történni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: