DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„Max szinte tudat alatt vezeti az autót” – Newey

A Red Bull tervezőzsenije beszélt arról, mely tulajdonságában emlékeztet a többi korábbi F1-es világbajnok nagyságra a fiatal holland.

Max Verstappen 2023-ban minden idők egyik legdominánsabb idényét produkálva – a 22 nagydíjból 19-et megnyert – lépett be a háromszoros világbajnokok klubjába. Ezzel a holland csatlakozott azon tíz másik pilótához, akik legalább három vb-címet tudtak szerezni a Formula-1-ben: Juan Manuel Fangióhoz, Jack Brabhamhez, Jackie Stewarthoz, Niki Laudához, Nelson Piquet-hez, Alain Prosthoz, Ayrton Sennához, Michael Schumacherhez, Sebastian Vettelhez és Lewis Hamiltonhoz.

f1-verstappen-newey-redbull



Verstappen az Adrian Newey nevével fémjelzett Red Bullokban érte el a sikereit, a tervezőguru pedig az F1-ben eltöltött évtizedei során több más nagyszerű versenyzővel is dolgozott együtt. Így a Motorsport.com neki is szegezte a kérdést a 65. életévét nemrég betöltő szakember, hogy szerinte miben hasonlít a 26 éves holland a korábbi extraklasszisokra:

„Rendkívül nehéz ez, hiszen különböző korszakokról, különböző autókról beszélünk. De úgy gondolom, hogy Maxnál a többi igazán nagyszerű versenyzőhöz hasonlóan az a benyomásod, hogy szinte tudat alatt vezeti az autót.”

„Ez pedig rengeteg energiát hagy számára ahhoz, hogy feldolgozza, mit csinál az autó: hogyan módosíthatja a vezetését, hogy az passzoljon az autóhoz, miképp módosíthat a beállításokon a kormányon lévő elektronikai eszközök révén, amely segíthet neki elérni, amire épp a verseny azon pontján szüksége van, különösen a gumikopást vagy bármi mást illetően” – magyarázta Newey.

f1-verstappen-redbull-2023

„Vagyis alapvetően abban segít neki az, hogy teljesen olvasni tudja a futamot. És úgy vélem, ezzel már akkor is rendelkezett, amikor megérkezett a Formula-1-be, de talán mostanra tényleg egy igazán magas szintre fejlődött ezen a téren. Szóval megvan a képessége, hogy rendkívül gyorsan vezessen, de még közben is maradjon folyamatosan tartaléka, és azt kell mondanom, a többi nagyságnál is ugyanez volt a helyzet, akikkel együtt dolgoztam.”

 

Könnyű-e együtt dolgozni Verstappennel?

Verstappen a sikerei mellett többek között a versenymérnökével, Gianpiero Lambiaséval folytatott olykor heves rádióüzeneteivel is felhívta magára a figyelmet. Ám ahogy a két fél is többször elmondta, hogy remek a kapcsolatuk, most Newey is elárulta, hogy könnyű együtt dolgozni a pilótával:

„Igen, nagyon egyszerű dolgozni vele. Természetesen komoly igényeket támaszt. De a visszajelzései jók, nem túl bonyolultak. Tudja, hogyan fejezze ki, hogy mit akar az autótól. És aztán megbízik GP-ben, a versenymérnökében, hogy jó megoldásokat találunk ki ezekre. Persze nem mindig, a 2023-as Szingapúri Nagydíj jó példa erre, de a legjobbunkat nyújtjuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: