DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Főnöke nem akart volna a McLarennél maradni Norris helyében

Ha a szezon eleji teljesítmény folytatódik, Zak Brown inkább távozott volna. Azóta más idők járnak: a McLaren 2026-os ajánlata felér bármelyik F1-es nagycsapatéval.

Lando Norris még 2022 elején kötötte meg jelenlegi, 2025-tel bezárólag érvényes McLaren-szerződését, így a hosszabbítás nem idén dőlt el a felek között. De Norrist többször is szóba hozták a Red Bull-lal, így el lehet játszani a gondolattal, hogy ha nincs a McLaren év közbeni feltámadása, a 2023-ban hatszorosból 13-szoros dobogóssá váló versenyző talán komolyan elkezd egy riválissal egyezkedni karrierje folytatását illetően.

A McLaren Racing vezérigazgatója, Zak Brown is eljátszott vele, sőt kijelentette, ő nem akart volna a csapatnál maradni Norris helyében, ha az év első nyolc nagydíjának mintázata jellemzi az egész szezont.

„Ha az év eleji utat jártuk volna tovább, akkor én nem akartam volna itt vezetni” – idézi a The Race Brownt. Norrist bevallottan szemmel tartja a Red Bull, és a McLaren-főnök szerint korántsem ők az egyetlenek.



„Olyan versenyző, akit szerte a bokszutcában mindenki akar. Meddig marad Lewis? Mit tervez a Mercedes? Meddig folytatja Sergio? Szerintem a három másik csapat nem látja a versenyzői felállását ’25-öt követően. Lando teljesítményének fényében pedig mindenki listájának az elején ott a helye…”

Zak Brown egyik mondása, hogy nem a rivális csapatok lopják el a versenyzőket vagy épp szponzorokat, hanem az aktuális csapat veszíti el őket. Az amerikai arról beszélt, a szerződéssel kapcsolatos egyeztetéseket a megfelelő pillanatban kell elkezdeni: a pocsék szezonkezdet egyértelműen nem ez a pillanat volt. A tárgyalásokat akkor kell megindítani, amikor a csapat lendületben van, a hangulat és az összhang kiváló.

A McLaren 2026-os ajánlata felveszi a versenyt a többiekével

A csapatszinten kilenc dobogóval végződő szezon – ez ugyanannyi, mint a Ferrari mérlege, valamint eggyel több, mint a Mercedes és az Aston Martin termése – lezárása ideális pillanatnak tűnik erre: a McLaren most már megfelelő ajánlatot tud letenni Norris elé, aki a 2026-os új szabályrendszert tartja szem előtt.

„Nincs semmi 2026 előtt, amivel mi nem rendelkeznénk, más csapatok viszont igen. Nagyon komfortosan érzi magát ebben a környezetben, összhangban a csapattársával. Ha végigvesszük, kinek jöhet össze ’26-ban, négy-öt csapatot találunk. Mi egyértelműen egy vagyunk közülük” – mondta Zak Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: