DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Több amerikai pilótát az Andretti helyett?

A Ferrari olaszországi rajongótáborát tekintve roppant meglepő nyilatkozat hangzott el a vörösök első embere részéről.

Az év egyik legfontosabb F1-es sztorija a 11. csapat érkezése körüli huzavona volt, mely nem csupán a sportág vezetése és az FIA közötti kötélhúzás része, de egyúttal a jelenlegi istállók részéről is számos nyilatkozat elhangzott a témával kapcsolatban.

Frederic Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke is megszólalt a témában, s meglehetősen érdekes választ adott arra a kérdésre, van-e hely a 11. csapat számára: „Elméletben mindig van, leszámítva persze azt, hogy legföljebb nem tudunk elmenni Monacóba vagy Zandvoortba” – vetette fel a francia szakember ismét a korábban sokat hallott érvet, miszerint egyes helyszínek fizikailag képtelenek egy újabb csapat fogadására.

vasseur-abu



„De az biztos, hogy van hely egy 11. csapatnak, ha a csapat hoz valamit az F1-be” – folytatta Vasseur, de gyorsan hozzá is tette, hogy szerinte nem jelenet hozzáadott értéket az FIA pályázatán kiválasztott Andretti amerikai mivolta, ugyanis nem a csapatok, hanem a versenyzők sikeressége teszi népszerűvé egy országban a sportágat.

„Szó esett arról, hogy egy csapat országában mekkora az F1 lefedettsége, de szerintem nem megfelelő ez a megközelítés. Az F1 abban az országban lesz sikeres, ahol a versenyzők sikeresek” – mondta Vasseur, azt a kérdést pedig most ne vessük fel, hogy az F1 olaszországi népszerűségéhez a Ferrari, vagy az olasz versenyzők tesznek hozzá többet…

vasseur

„Ha megnézzük, manapság az F1 egyik legnagyobb sikersztorija Hollandia, mert van egy Verstappenjük. Szóval ez inkább a versenyzőkről szól, mint a csapatról és a csapat nemzetiségéről.” – folytatta, s természetesen nem mulasztotta el megemlíteni partnercsapatukat, az amerikai zászló alatt versenyző Haast sem.

„Most is van egy amerikai csapatunk, a Haas, az Andretti pedig pontosan ugyanabban a szisztémában csatlakozna, mint ők. Ha igazán sikeresek akarunk lenni az USA-ban, akkor szerintem inkább az a feladat, hogy sikeres amerikai versenyzőket hozzunk, mint egy amerikai csapatot.”

haas-usa-1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: